Dobrodošli

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

 

Poštovani sugrađani,

dobrodošli na internet portal grada Pirota. Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u radu lokalnih organa grada Pirota time što ćete izneti svoje sugestije i predloge. Opširnije

 

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Dragana Tončić, predsednica Skupštine grada Pirota i Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, uručili su ugovore gradjanima koji su konkurisali na  za sufinanaisranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u okviru projekta “Čista energija i energetska efikansnost za građane u Srbiji”.

Korisnicima podeljena još 174 ugovora po prošlogodišnjem konkursu. Prva 102 ugovora dodeljena su još u novembru, što je ukupno po konkursu za 2023. godinu 276 ugovora za koje je od strane države opredeljeno 44  miliona dinara  što je zajedno sa sredstvima koje ulažu gražđani oko 90 miliona dinara.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota istakao je da po programu koji Grad Pirot od 2021. godine realizuje sa Republikom ovaj konkurs koji je višestruko značajan za lokalnu zajednicu. “Sa današnjim ugovorima imaćemo ukupno 586 ugovora što znači 586 objekata koji su energetski efikasni. Za nas je ovaj projekat važan jer je on u skladu sa ostalim projektima koje realizujemo a odnose se na očuvanje zdrave životne sredine. Utrošićemo manje energije, naša životn sredina će biti čistija i zdravija, računi naših građana će biti manji. Do sada je generisano 84 miliona dinara za ove svrhe” – rekao je Colić.

On je najavio da će i ove godine biti otvoren novi javni poziv sa novih 37,5 miliona dinara za iste namene i podsetio da će pored ovog projekta zaštite životne sredine  i velikog projekta gasifikacije i isto toliko značajnog  projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projekta kompostiranja otpada, primarne selekcije, sekundarne separacije i celokupnog cirkularnog upravljanja otpadom,  Pirot biti jedan od prvih gradova u Srbiji koji ispunjava norme zdrave životrne sredine kao i u svim visoko razvijenim zemljama EU.

Bojan Ivković, gradski energetski menadžer, kaže da bi ove mere, nakon potpisivanja ugovora  trebalo da budu realizovane do kraja leta a u međuvremenu se raspisuju novi konkursi koji doprinose energetskoj efikasnosti.

“Paralelno sa ovim, pošto je reč o višegodišnjem konkursu za nekoliko dana će biti potpisan ugovor između Ministarstva i Grada koji se odnosi na 2024. godinu gde će Pirot iz republičkog budžeta  dobiti  22,5 miliona dinara  a iz sopstvenog će opredeliti dodatnih 15 miliona  čime će za ovu namenu na raspolaganju biti 37,5 miliona dinara. Mere koje će biti obuhvaćene ovim konkursom su sve one mere koje su i do sada podržavane, zamena stolarije, izolacija fasade, nabavka solarnih panela za proizvodnju električne energije, izrada projektno tehničke dokumentacije. Ivković je najavio da postoje naznake da će ove godine moći da se realizuje i mera koja prošle godine nije realizovana jer nije bilo zainteresovanih privrednih subjekata a to je mera izolacije tavanica. Ove godine ima zainteresovanih privrednih subjekata pa će građani moći da iskoriste ove mere i da saniraju svoje objekte, poručio je gradski energetski menadžer.

Novi konkurs za 2024. godinu za građane očekuje se već od narednog meseca.

Izvor: Pirotske vesti

Upitnik o zadovoljstvu građana uslugama Gradske uprave Pirot

Elektronsko podnošenje zahteva

Postanite eGrađanin

eUprava Republike Srbije

Vlada Republike Srbije

Narodna Skupština Republike Srbije

Ministarstvo državne Uprave i Lokalne Samouprave

Agencija za privredne registre

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Pirota

Joomla templates by Joomlashine