Doborodošli u Pirot! Pirot je mali evropski grad na jugoistoku Srbije sa bogatom kulturnom tradicijom i burnom istorijom. Nalazi se na značajnoj međunarodnoj transverzali “koridoru 10”, koji povezuje Evropu sa Azijom, u srednjem veku poznatom kao Via militaris. Pirot je administratovni centar najvećeg okruga u Republici koji sa njim čine opštine Dimitrovrgad, Babušnica i Bela Palanka, dok je po površini od 1232 km2 na trećem mestu u Republici. Svojevremeno je bio centar prerađivačke industrije mlečnih proizvoda, kože, vune, drveta i industrije odeće. Napomenimo da je imao više grla stoke od ondašnje Kraljevine kasnije SFR Jugoslavije. Svoju poznatost Pirot pre svega duguje pirotskom ovčijem kačkavalju, pirotskom ćilimu i danas svakako auto gumi “Tigar MH”.


Danas Pirot svoju šansu vidi pre svega u razvoju turizma, zdrave hrane i manufakturne proizvodnje. Nesumnjivo da će povratak Srbije u međunarodne institucije, kao i punopravno članstvo Republike u Evropskoj uniji pružiti mogućnosti gradu da iskoristi svoj povoljan položaj i vrati svoje proizvode na evropsko i svetsko tržište. Upravo u cilju integrativnih procesa neophodno je uložiti sredstva u razvoj malih i srednjih preduzeća koja su jedina u stanju da pokrenu zamrlu pirotsku privredu. Pirot očekuje veliku pomoć kako Republike Srbije tako i Evropske unije i drugih međunarodnih institucija u cilju smanjenja nezapošljenosti i razvoja svojih brendova. Grad širom otvara svoja vrata svim investitorima koji žele da svoj kapital ulože u razvoj pirotske privrede i stoji im na raspolaganju kako u konsaltingu i pribavljanju neophodne dokumentacije u savremeno opremljenom uslužnom centru tako i u vidu svake druge pomoći. Dobrodošli !

Geografske karakteristike

Nadmorska visina sedište opštine (mnm)                 368m
Opseg nadmorskih visina u opštini (min- мax)          368m -2169m
Geografska dužina                                                 22o 36', istočno od Grinviča
Geografska širina                                                  43o 09', severno od Ekvatora

Prosečna maksimalna temperatura (oC)                 18,42o C
Prosečna minimalna temperatura (oC)                    5,95o C
Godišnje padavine (mm)                                        504,27
Površina opštine (km2)                                          1.232

Konfiguracija terena: planinski deo je najzastupljeniji sa 40%, zatim slede brdski i ravničarski sa po 30% učešća.


Saobraćaj:
1. Magistralni auto putevi kroz opštinu: interkontinentalni magistralni pravac, evropski autoput E-70, put od Niša ka Dimitrovgradu (M-1-12) u dužini ktoz opštinu Pirot je 36 km, I M-9 put Pirot-Babušnica čija je dužina na teritoriji opštine Pirot 11 km.
2. Železnica – interkontinentalni magistralni pravac (Turska – Balkan).

Udajenost Pirota u odnosu na veće centre u okolini:
1. Pirot – Niš : 75 km
2. Pirot – Beograd : 330 km
3. Pirot – granica sa Bugarskom : 35 km
4. Pirot – Sofija : 70 km

Osnovni podaci o stanovništvu >>>

Budžet opštine za 2012. godinu iznosio je 1.433.411.000,00 dinara.
Budžet za 2013. godinu iznosi 1.564.434.000,00 dinara.

Joomla templates by Joomlashine