Dobrodošli

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

 

Poštovani sugrađani,

dobrodošli na internet portal grada Pirota. Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u radu lokalnih organa grada Pirota time što ćete izneti svoje sugestije i predloge. Opširnije

 

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Danas je u velikoj skupštinskoj sali Gradske uprave Pirot održan skup na kojem su predstavljanje novoštampane knjige Dragoljuba Jovanovića i definisani dalji pravci istraživanja njegovog opusa.

Dragoljub Jovanović rođen je u selu Gnjilan pored Pirota 1895. godine. Školovao se na Sorboni, gde je odbranio dve doktorske disertacije. Posle studija 1923. godine došao je u Beograd gde je na poziv i po preporuci Slobodana Jovanovića postao je najpre docent, a zatim i vanredni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Bio je jedan od prvih intelektualaca u Jugoslaviji svoga doba koji su od početka uočavali veliku opasnost od fašizma i nacizma. Kao veliki protivnik tih ideologija stalno je upozoravao u svojim delima i govorima na tu opasnost. Inicirao je stvaranje Narodnog fronta Jugoslavije za borbu protiv fašizma. Narodni front je stvoren 1936. godine u njegovoj kući u Profesorskoj koloniji u Beogradu.
Umro je u Beogradu, 23. maja 1977. godine. Posthumno je 2010. godine sudski rehabilitovan, tako da je presuda kojom je osuđen proglašena ništavnom, jer je u postupku dokazano da je bila isključivo rezultat političkog progona.

29. mart 2019. je održan naučni skup u SANU „Društveno-politička i naučna misao Dragoljuba Jovanovića”.

Srđan Jovanović, Dragoljubov unuk tom prilikom je rekao da je cilj skupa da se predstave sve knjige koje su štampane poslednjih godina, a njih je 17, kao i da se formira Radno telo koje će imati za cilj stalno bavljenje opusom i likom Dragoljuba Jovanovića.

O novoizdatim knjigama govorio je i dr Momčilo Isić, istoričar, inače priređivač 15 knjiga Dragoljuba Jovanovića. Dnevničke beleške u četiri toma obuvataju period od 1915. do 1973. godine, a za publikovanje ih je priredio   dr Isić, koji potpisuje i obimnu uvodnu studiju Dragoljub Jovanović i njegov dnevnik, na početku prvog toma.   

Sa objavljivanjem svih ovih dela na potezu je akademska zajednica koja treba da izvuče ono što je univerzalno i trajno u njegovim delima, rekao je profesor Ljubiša Mitrović, sociolog. Prema njegovim rečima, Jovanovićeva dela puna su krovnih teorija koje su od univerzalnog značaja.

Organizatori skupa bili su Grad Pirot i potomci Dragoljuba Jovanovića.

Izvor: Plusonline

Upitnik o zadovoljstvu građana uslugama Gradske uprave Pirot

Elektronsko podnošenje zahteva

Postanite eGrađanin

eUprava Republike Srbije

Vlada Republike Srbije

Narodna Skupština Republike Srbije

Ministarstvo državne Uprave i Lokalne Samouprave

Agencija za privredne registre

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Pirota

Joomla templates by Joomlashine