Danas je u prostorijama Kulturnog centra Roma, u Rasadničkoj ulici, u prisustvu brojnih zvanica, obeležen Međunarodni dan Roma. Svečanosti su prisustvovali, osim predstavnika Roma, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, predstavnici EU, kao i pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Biljana Marković.

Pre svečanosti, u kabinetu gradonačelnika Vasić priređen je prijem za zvanice, nakon čega je svečanost u Kulturnom centru Roma počela minutom ćutanja povodom tragične smrti male Danke Ilić u Boru, a zatim intoniranjem himne svih Roma – “Đelem, đelem”.

Vasić: 20 domova za pirotske Rome

Vasić je u svom obraćanju istakao da je Kulturni centar stecište lepih aktivnosti.

-Romsko naselje Rasadnik je lepo uređeno, integrisano u naš grad, živimo svi zajedno u jednoj dobroj atmosferi. Imamo razne projekte za unapređenje kvaliteta života Roma, kao što je uređenje kuća, zajedno sa  donatorima smo uredili preko 20 kuća za Rome, a imamo i projekte vezano za ekonomsko osnaživanje i reintegraciju-kazao je gradonačelnik Vasić.

Janoš Babity, Šef misije Saveta Evrope u Beogradu istakao je da se 8. aprila obeležava godišnjica Prvog kongresa Roma kada su Romi po prvi put pozvali na samoopredeljivanje Roma i međunarodno jedinstvo cele zajednice.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine