Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić uručio je ugovore poslodavcima koji će  zaposliti 19 lica iz teže zapošljivih grupa, na novootvorenim radnim mestima.  Podrška zapoljavanju sprovodi se kroz projekat REINTEGRACIJA II koji je namenjen povrtanicima i drugim socijalno ugroženim stanovnicima Pirotskog okruga kroz mere ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške. Svečanosti su, pored donatora  prisustvovali predstavnici organizacija ASB i Inicijative za razvoj i saradnju IDC, kaoi predstavnici lokalnih samouprava i centara za socijalni rad iz Novog Pazara, Kruševca i Dimitrovgrada – gradova u kojima se projekat takođe implementira.Ugovori su potpisani sa 8 pirotskih  poslodavaca kod kojih će ugovore na neodređeno vreme potpisati 19 lica iz teže zapošljivih grupa.  Poslodavci će  za nabavku opreme i mašina, odnosno rast poslovanja,  dobiti srfedstva u visini od 3.750,00 eura po novootvorenom radnom mestu.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić istako je da je svaki projekat koji dolazi od donatora a usmeren je na ekonomske aktivnosti, izuzetno značajan. Ovo je projekat koji direktno finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).  Ukupna vrednost projekta, koji će u Pirotu trajati do kraja aprila 2025. godine, iznosi 400.000 evra. Projekat se odnosi  na sledeće  komponente: pomoć poslodavcima da zaposle ljude iz teže zaposlivih grupa; pomoć ljudima koji imaju određene poslovne ideje za samozapošljavanje a određena je i jedna komponenta za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju koja se odnosi na  ona zanimanja koja su tražena i za  koja  ljudi nemaju adekvatne kvalifikacije” – rekao je Vasić.

Gradonačelnik je podsetio i da je kao deo ovog projekta  nedavno  počeo sa radom  Dobrosusedski klub, objekat u kojem se već održavaju radionice za decu. On se zahvalio donatoru,  nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj i organizacijama sa kojima se projekat sprovodi, ASB i Inicijativi za razvoj i saradnju (IDC).

Od početka projekta je ukupno 30 nezaposlenih lica iz teže zapošljivih grupa, zaposleno kod 13 poslodavaca uz grant poslodavcima za otvaranje novog radnog mesta i rast poslovanja uz ukupnu finansijsku podršku od 112.500 eura koji su obezbeđeni kroz nabavku mašina, opreme i alata. U narednom periodu se planira podrška zapošljavanju još 10 korisnika projekta kroz definisane grantove.

Marko Janačković, predstavnik kompanije Marmil kaže da su i u prvom ciklusu učestvovali i zaposlili 6 lica a ovog puta zpošljavaju još 6. “Od ovih sredstava dobijamo značajnu opremu koju koristimo za poslovanje. Mi smo firma koja stalno raste, imamo potrebu za novim ljudima i ovaj program nam je značajan. Odabrali smo kavlitetne ljude, još uvek su svi u radnom odnosu iz prvog ciklusa, svi su dobili ugovor na neodređeno vreme. U prvom ciklusu smo uposlili dva pekara , jednog kuvara i tri magacionera, kupljena je oprema za pekarsku proizvodnju. Sada u drugom ciklusu upošljavamo još šest lica koji će raditi u novom objektu koji ćemo uskoro otvoriti” – kaže Marko Janačković, predstavnik kompanije Marmil.

Različitim projektnim aktivnostima u Pirotu će biti podržano više od 400 korisnika, u cilju jačanja njihovog ekonomskog i društvenog položaja, i to kroz pakete ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške.  Igor Kojičić koordinator projekta “Reintegracija 2 – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” kaže da je projekat usmeren na lica koja dolaze iz kategorije teže zaposlivih, povratnika, Roma i drugih teže zaposlivih grupa. “Generisali smo 19 novih radnih mesta za rast i ekonomsko osnaživanje biznisa poslodavaca. Ova lica se zapošlajvaju uz podršku od 3.750 evra  po novotvorenom  radnom mestu. Ideja je da se kroz ovaj proces poslodavci ojačaju ili prošire svoje biznise kako bi ta mesta bila suštinski održiva” – rekao je koordinator projekta.

On kaže da se projekat realizuje u sinergiji sa gradom Pirotom gde Loaklni akcioni planovi zapošljavanja pretpostavljaju mogućnost da se dobiju  sredstva  koja obezbeđuju ekonomski  rast različitih subjekata na tržištu rada u korist lokalne zajednice.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine