Radovi na uređenju novog poligona privode se kraju i uskoro bi budući vozači trebalo da se obučavaju u najsavremenijim uslovima, na poligonu koji se se prostire na površini od preko 6.500 metara kvadratnih.  Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, obišao je sa saradnicima završne radove na poligonu čijom izgradnjom se rešava višegodišnja potreba grada Pirota i čitavog Pirotskog okruga da se  obezbedi kvalitetan prostor za obuku vozača.

Na novom poligonu privode se kraju završni radovi, urađena je fekalna ni kišna kanalizacija, razvod vode i rasveta. Postavljena su dva kontejnera, potpuno opremljena i klimatizovana koje će koristiti budući polaznici. Novi poligon nalazi se na povrešini od 6500 metara kvadratnih, sa nasipom, osnovnim slojem asfalata od 8 cm i  još jednim slojem  od 5 cm. Ukupna vrednost radova je 65 miliona dinara i u potpunosti je finansiran iz gradskog budžeta.

Gradonačelnik je istakao da  uslovi na starom poligonu nisu bili adekvatni i da se sa izgradnjom otvorenog kupališnog kompleksa nametnula se potreba da se deo koji se koristio kao poligon pretvori u parking prostor.

„Na ovaj način svi budući  vozači u Pirotskom okrugu a i šire dobijaju jedan od najsavremenijih poligona za obuku u zemlji da u savremenim  i bezbednim uslovima nauče da voze. Ovde će u komfornim uslovima vozači dobijati licencu za A i B kategorije“ – rekao je gradonačelnik i dodao da će se  u narednom periodu tražiti  rešenje i za druge kategorije, za teretni saobraćaj, kroz drugu fazu radova ili kroz prilagođavanje prostora. „Ja sam obišao mnoge gradove u Srbiji i ne znam da neki grad ima ovakav poligon na ovako velikoj površini i mislim da će biti vrlo kvalitetan za buduće vozače“ – istakao je Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Nakon završetka asfaltiranja ostaje da se uradi saobraćajna signalizacija  i da se sa autoškolama dogovori način upotrebe poligona.

Upravljač prostora će biti JKP Komunalac a korisnici sve auto škole iz Okruga. Stari poligon se pretvara u parking prostor koji će biti u funkciji otvorenog bazena, zatvorenog bazena i gradskog stadiona.

Direktor JP Komunalac, Boban Tolić,  očekuje da će ovo javno preduzeće vrlo brzo preuzeti upravljanje novim poligonom čim odluka bude usvojena na  sednici Skupštine grada. Predstoji izrada plana i programa upravljanja, potrebno je da se još završi signalizacija koja će biti plastificirana u četiri boje za sve kategorije vozača. „Kada preuzmemo ovaj prosto, staraćemo se o higijeni, tu će i zimska služba biti angažovana jer ovaj prostor mora uvek da bude čist i spreman za obavljanje delatnosti koja je predviđena.  Ovo će uvek biti lep i uređen prostor kao i u centru grada“ – istakao je Tolić.

On je najavio i uređenje zelenih  površina oko poligona, biće zasađeno cveće, drveće. Oko stotinu sadnica predviđeo je za drvored oko celog poligona, čija se sadnja planira na jesen.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine