Ministarstvo rudarstva i energetike je i ove godine raspisalo javni poziv za  dodelu sredstava lokalnim samoupravama koje  kroz novi javni poziv građanima dodeljuju sredstva za sufinansiranje mera energetske efikasnosti. Ovakve konkurse je grad Pirot raspisivao u protekle dve godine, u julu se očekuje raspisivanje trećeg, najpre za privredne  subjekte  a nakon toga i za građane koji će moći da apliciraju za različite mere energetske efikasnosti.

Najpoznatija i najviše eksploatisana mera jeste zamena spoljne stolarije, kaže gradski energetski menadžer, Bojan Ivković, i dodaje da u mere energetske efikasnosti spada još i izolacija fasada, izolacija tavanica, nabavka solarnih kolektora za sanitarnu toplu vodu, za električnu energiju i druge.

“Mi smo kao grad konkurisali i očekujemo početkom jula rezultate, sledi potpisivanje ugovora između grada  Ministarstva a zatim raspisivanje javnog konkursa za privredne subjekte. Nakon tog konkursa ide raspisivanje konkursa za naše građane, početkom avgusta. Uslovi koje treba da ispune podnosioci prijava je da je taj objekat legalan, ili da je u toku postupak, da su na vreme izmirene obaveze prema lokalnoj poreskoj administraciji i jasan vlasnički status odnosno ako postoji suvlasnik  ili zajednička imovina  neophodna je saglasnost svih ostalih suvlasnika na tom objektu” – objašnjava Ivković.  Protekle dve godine je  nedostatak sagalsnosti suvlasnika bio jedan od najvećih problema.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine