Večeras, 28. januara, u Domu kulture u Pirotu održana je svečana akademija povodom Dana grada, 28. decembra. Kao što je poznato, svečanost nije održana na sam Dan grada s obzirom da je u to vreme bilo proglašeno vanredno stanje zbog železničke nesreće i iskliznuća cisterni sa amonijakom iz kompozicije voza. Svečanoj akademiji, koju je i ovog puta obeležio bogat kulturno umetnički program, prisustvovali su brojni gosti, među kojima su bili i visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, MUP-a i pojedinih državnih institucija. 

Posle intoniranja himne Srbije i filma o Pirotu prisutne je pozdravio gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, koji je još jednom ukazao na razlog odlaganja svečane akademije i poželeo Piroćancima i gostima uspešnu godinu.

“Želim da se večeras lepo provedete i da u nastupajućoj godini zajednički delimo uspehe iz dana u dan. Koristim priliku da dobitnicima priznanja i nagrada čestitam, jer su oni istaknuti pojedinci koji su zaslužili priznanja, koji predstavljaju Pirot ovde, u zemlji i inostranstvu. Svi mi radimo na tome, zbog nas, naše dece, da Pirot, kao što ovaj slogan kaže, kao što smo u filmu videli, bude dobro mesto za život. Hajde da svi činimo da Pirot, zaista, bude dobro mesto za život” – rekao je Vasić.

Prema tradiciji, na Dan grada zaslužnim pojedincima i institucijama uručene su nagrade i priznanja. Predsednik Komisije za dodelu javnih priznanja grada Pirota, dr Radovan Ilić, saopštio je imena laureata i obrazložio odluku Komisije.

Dobitnici Nagrade 28. decembar sa medaljom i plaketom su Zoran Krstić, dipl. građevinski inženjer, dugogodišnji načelnik za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove. Krstić je ceo svoj radni vek proveo radeći u Upravi grada, a posebno se istakao tokom izgradnje i kasnijeg rada Regionalne sanitarne deponije. Drugi dobitnik iste nagrade je Jasmina Ćirić koja je nemerljiv doprinos dala i daje pozivajući na sećanje na one koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu, sećanje na stradale Jevreje, Rome i Srbe.

Nagradu 28. decembar posebno priznanje dobili su Dragana Ignjatović za humanitaran rad kao inicijator i osnivač neformalne grupe “Mame Piroćanke” koja ima za cilj da pomogne roditeljima, sa akcentom na humanitarnom radu. Drugi slavodobitnik ovog priznanja je, dramski umetnik, Zoran Živković Žuća povodom jubilarnih 35 godina profesionalnog umetničkog rada, kako u pirotskom Pozorištu, tako i širom Srbije.

Priznanje zaslužni građanin grada Pirota dodeljeno je posthumno Slobodanu Džuniću. Obrazlažući ovu odluku Skupštine grada dr Radovan Ilić je, pored ostalog, rekao da je Slobodan Džunić, koji je rođen u Temskoj 1921. godine, školovao se u rodnom selu, Pirotu i Beogradu, gde je završio Pravni fakultet, najveći deo svog radnog veka proveo radeći u Radio Beogradu, kao novinar i urednik literarne redakcije i istriografije Radio Beograda. Objavio je desetak zbirki pripovedaka, Sedmojulsku nagradu dobio je 1959. godine, a posthumno mu je dodeljena nagrada “Borislav Stanković” za najbolje prozno delo godine, za roman “Vetrovi Stare planine”.

Posebnom odlukom gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, dodeljena su priznanja. Za izuzetan doprinos u saniranju posledica tehničko-tehnološke nesreće Policijskoj upravi Pirot i Sektoru za zaštitu i spašavanje odeljenja za vanredne situacije MUP- a Srbije.

Za izuzetan doprinos u realizaciji programa u kulturi u Pirotu priznanje je dodeljeno Fakultetu dramskih umetnosti, a za izuzetan doprinos u razvoju kulture grada Pirota priznanje je dodeljeno i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

Posle uručivanja nagrada i priznanja usledio je bogat kulturno umetnički program.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine