Na današnjoj konferenciji za novinare u Medija centru Doma kulture u Pirotu izneti su zvanični podaci o broju prodatih karata i o posećenosti sajma. Prodato je ukupno 4.559 ulaznica, a još oko 700 pozivnica je podeljeno besplatno onima koji su doprineli uspešnoj realizaciji Sajma i učesnicima u organizaciji.

Kapije su i prvog i drugog dana otvarane tako da je određen broj ljudi ušao besplatno pa se ukupna posećenost procenjuje na izmedju sedam i osam hiljada ljudi.
Po rečima direktora Turističke organizacije Pirot Bratislava Zlatkova, preko turističkih agencija iz Bugarske rezervisano je bilo oko 1.800 ulaznica, a drugog dana sajma prodato je 643 karata.

“U organizaciji sajma puno su pomogli radnici Sportskog centra, Doma kulture, Turističke organizacije, JP “Komunalac”, Direkcije za izgradnju grada, udruženja “Temštanke”, “Izvorsko zrno”, a posebna zahvalnost sleduje generalnom pokrovitelju opštini Pirot i kompletnom rukovodstvu opštine”, kazao je Zlatkov i dodao da su organizatorima puno pomogli i pripadnici policije, Hitne pomoći, tako da je cela manifestacija završena bez ijednog incidenta.
Predsednik Udruženja proizvođača peglane kobasice u Pirotu Marjan Savić kazao je da još uvek nisu poznati podaci o tome koliko je peglanih kobasica prodato, ali je činjenica da nije bilo dovoljno peglanih kobasica za sve koji su želeli da kupe ovaj proizvod.

-Svi proizvođači sada imaju obezbeđeno tržište i prodaju i to im daje sigurnost. U saradnji sa opštinom ćemo pokušati da poboljšamo uslove u kojima oni rade a sve u cilju da se poveća količina proizvedenih peglanih kobasica. Svi učesnici morali su da imaju sanitarne knjižice, a vršena je i analiza uzoraka peglanih kobasica u specijalističkom institutu u Nišu tako da je ova manifestacija podignuta na jedan viši nivou u odnosu na prošle godine.
Po rečima Gorana Popovića, pomoćnika predsednika opštine zaduženog za oblast poljoprivrede, u Pirotu ima svega oko 13.500 hiljada ovaca i oko 6.000 koza.

-Sa ovim brojem ne može da se ulazi u ozbiljnu i veću proizvodnju peglane kobasice. Od jedne zaklane ovce može da se dobije od tri do pet kilograma peglane kobasice. Zahvaljujući mešanju sa goveđim mesom još uvek imamo mogućnost da se narednih godina proizvodi, ali ako se zaštiti peglana kobasica narednih godina, doći ćemo u problem da nemamo dovoljno sirovina. U toku prošle godine smo imali proizvođače koji su donosili meso iz Bugarske i koristili magareće ili neko drugo mesto i zato smo u dogovoru sa direktorom TOP-a odlučili da se rade analize mesa i da peglana kobasica može da bude isključivo od ovčijeg, kozjeg i goveđeg mesa-kazao je Popović i dodao da se radi na tome da se napravi zanatska radionica za proizvodnju peglane kobasice kako bi se omogućila veća proizvodnja, ali se očekuje da se ovakav vid proizvodnje uredi i zakonski aktima koje treba da donese Ministarstvo poljoprivrede.
Dragan Jovanović iz Turističke organizacije Pirot kazao je da Sajam pirotske peglane kobasice po masovnosti uveliko se približava leskovačkom roštilju.

-Sajam raste rapidno, neočekivano mnogo brže nego što smo očekivali i očekuje nas veliki posao kako bi iz godine u godinu kvalitet manifestacije bio bolji, što je poslednjih godina slučaj-kazao je Jovanović.
Portparol manifestacije Vladimir Veljković kazao je da je Sajam izazvao ogromno interesovanje medija, ne samo lokalnim, već i iz cele zemlje, pa čak i iz inostranstva.

-Mi smo imali čak i ekipu iz Rusije, koja je došla da proprati Sajam. Preko 40 ekipa je akreditovano tako da je interesovanje zaista ogromno, a koliko smo razgovarali sa kolegama novinarima, svi oni su zadovoljni manifestacijom-kazao je Veljković i dodao da je promoter Zoran Kesić svoj posao odradio vrhunski.

-Kesić je toliko bio oduševljen i manifestacijom i Pirotom, da se sam ponudio da na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu, bude promoter na štandu Turističke organizacije Pirot-kazao je Veljković.

Joomla templates by Joomlashine