Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu kaže da je prisustvovao otvaranju devetog Etno sajma hrane i pića, na kome je jedan od izlagača Uduženje preduzetnika Pirot.
- Na štandu, koji je ove godine zahvaljujući sredstvima koje su za te namene izdvojena iz Fonda za razvoj poljoprivrede u iznosu od 260.000 dinara na blizu 100 kvadrata, izloženi su najznačajniji proizvodi pirotskog kraja.

Izložen  je veliki broj proizvoda od peglane kobasice, preko meda i proizvoda od meda, ali i kozmetike od kozijeg mleka i mnogi drugi, kaže Popović.
Naši proizvodi učestvovaće u oceni kvaliteta za robnu marku “Najbolje iz Srbije” koju dodeljuje stručni žiri beogradskog Sajma za najbolje proizvode, koje je udruženje preduzetnika ranijih godina sa svojim izlagačima osvojilo 10 puta.
- To je ona lepa strana priče, ono što je zabrinjavajuće da bez obzira koliko mi ulažemo u promociju našeg kraja, i svih ovih izuzetnih proizvoda, neophodna su ozbiljnija ulaganja u revitalizaciju poljoprivrede, posebno stočarske proizvodnje. Mi kao lokalna samouprava, ulažemo, ali neohodna su mnogo ozbiljnija sredstva koja se očekuju od Ministarstva poljoprivrede ili stranih investitora. Neophodno je prvo da se poveća broj ovaca i koza, koji je za pedeset godina smanjen sa 50.000 na oko 16.000 grla. Takodje, u celoj ovoj priči, posebno oko peglane kobasice, neophodno je uvodjenje odredjenih standarda u prizvodnji a zatim i pokretanje inicijative za zaštitu geografskog porekla peglane kobasice, s obzirom da se pojavljuju plagijati.

Joomla templates by Joomlashine