U postupku komasacije na području katastarskih opština Izvor i Berilovac u toku je postupak uzimanja želja učesnika komasacije o tome gde žele da im bude dodeljena masa koju su uneli u komasaciju. Ovaj posao biće završen do 20. oktobra. Posle sagledavanja svih želja zajedno sa izvodjačem radova biće uradjena pregledna karta privremene nadele zemljišta koja će biti stavljena  na uvid svim učesnicima komasacije. Dejan Živković, načelnik Opštinske uprave, kaže da že to trajati oko petnaestak dana, a kasnije će učesnici komasacije imati mogućnost prigovora.

 

-Velika usitnjenost poseda uslovila je da trenutno imamo oko 1000 učesnika komasacije, neće ići sve glatko, ali definitivno većina vlasnika je upoznata sa prednostima i pozitivnim efektima komasacije. Problem pravi i činjenica da veliki broj vlasnika ne živi u Pirotu. Za sve vlasnike najbitnije je da parcela ima pristupni put. Posle utvrdjivanja faktičkog stanja usvojena nova mreža atarskih puteva, na području od oko 330 hektara. Projektom je predvidjeno da posao bude završen do sredine novembra, ali realno to nije moguće završiti u predvidjenom roku - kaže Živković.

Trajna nadela zemljišta, ukoliko vlasnici svesno odluče da zakasne sa ovogodišnjom setvom može da se realizuje sredinom decembra, u protivnom biće uradjena naredne godine.

 

Projekat  “Efikasno upravljanje zemljištem” ima za cilj da pomogne i osposobi državu i opštine, kao i poljoprivredne proizvođače da budu bolji, racionalniji i efikasniji vlasnici poljoprivrednog zemljišta. Predviđeno je da projekat  traje 3 godine. Vrednost projekta je oko 3,8 miliona evra koje finansira Evropska unija i Ministarstvo za eknomsku saradnju Nemačke.

Joomla templates by Joomlashine