U okviru programa KfW4 radi se na projektu zamene azbestnih cevi na području grada. Zoran Nikolić, direktor Vodovoda kaže da se radi zadovoljavajućom dinamikom. Završeni su radovi u Ulici Rogoz u dužini od 970 metara, u Ulici 37. divizije, gde je ukupno biti uradjeno 920 metara mreže, Milentija Popovića 214m,  Bore Stankovića 320m, a trenutno se radi u Ulici Pobede, gde že biti zamenjeno oko 520 metara mreže.
- Ostalo je da se radovi završe u još tri ulice, Dobrodolskoj, Majora Tepića i Čika Jove Zmaja, čime će prva faza projekta biti kompletirana.

U svim ovim ulicama pored glavne cevi menjaju se i priključni vodovi. U prvoj fazi posla biće uradjena 3 kilometra mreže. Ukupna vrednost ovih radova, koji predstavljaju prvu fazu projekta, je oko 300.000 evra, kaže Nikolić.
Drugi projekat u okviru programa KfW4 je rekonstrukcija Crpne stanice Berilovac. Projekat je, prema Nikolićevim rečima, još uvek u fazi dobijanja raznih dozvola, što se ne krivicom našeg preduzeća, dosta odužilo.
- Sredstva su obezbedjena, čekamo dozvole nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine, ali očekujemo da i to uskoro bude obezbedjeno. Vrednost ovog projekta je 1,3 miliona evra, kaže Nikolić.
Još jedan projekat u okviru programa Nemačke razvojne banke je kompletni monitoring sistema. Projekat koji je za naš od izuzetnog značaja s obzirom da su u sistemu vodovoda i 17 sela.
- Kompletan monitoring omogućiće nam lakše praćenje pritiska, protoka, kvarova, hlorisanja i svih ostalih parametara, koji su veoma bitni za brzo i kvalitetno reagovanje. Vrednost ovog projekta je oko milion evra, ističe direktor Nikolić.
Kasni početak realizacije ova dva projekta u okviru programa, tako da će sredinom naredne nedelje biti održan sastanak sa predstavnicima Konsultantske kuće Setek, koja je zadužena za samu dinamiku i postupak realizacije projekata u okviru programa KfW.
- Najviše kasnimo sa realizacijom projekta kompletnog monitoringa s obzirom da ovde još uvek nemamo čak ni gotov projekat. To će biti posebno razmatrano na tom sastanku, kaže Nikolić.
Ukupna vrednost celokupnog programa KfW je 3 miliona evra, od toga je oko 900.000 evra donacija, a ostalo je kredit koji će JP”Vodovod i kanalizacija” vraćati u narednih 10 godina.

Joomla templates by Joomlashine