Projekat prevođenja viškova bujičnih voda Toplodolske reke u Zavojsko jezero biće nastavljen i to mora da bude priča koju će zajednički da realizuju Hidroelektrana Pirot i Grad Pirot, konstatovano je danas prilikom obilaska HE Pirot ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i direktora Đerdapa, u okviru koga posluje i pirotska elektrana Radmila Nikolića. Ministar Antić je istakao da je ovaj projekat od velikog interesa za stanovništvo, da nema bilo kakve bojazni kada je ekologija u pitanju i da se to mora jednostavno objasniti stanovništvu.


- To mora biti priča koju će zajedno gurati i elektrana odnosno EPS i lokalna samouprava i jednostavno u životu ove elektrane mora da bude daleko više komunikacije sa gradskim službama od kojih očekujemo veliku podršku. Rezultat našeg sastanka treba da bude izrada plana i redosleda aktivnosti šta će to elektrana i grad realizovati, u kojim rokovima i po kom redosledu aktivnosti, imajući da je jedno od ključnih pitanja vratiti veru lokalnom stanovništvu u taj projekat i razbiti neke njihove strahove da taj projekat i taj tunel mogu da ugroze njihovo vodosnabdevanje, stanje reke i slično, jer mi duboko verujemo da je ovaj projekat apsolutno u interesu lokalne samouprave, samo to treba ljudima objasniti, moramo da odemo tamo i da im to objasnimo i vratimo poverenje-kazao je ministar Antić.
Kako je istakao Radmilo Nikolić, direktor Đerdapa, Hidroelektrana Pirot jedan je od najreprezentativnijih objekata u Elektroprivredi Srbije, u hidrosektoru.

- Značajna sredstva su uložena poslednjih godina u revitalizaciju pojedine opreme i rekonstrukciju opreme sopstvene potrošnje i upravljanja. Ono što je budućnost HE Pirot jeste svakako dovođenje novih voda. U Elektroprivredi Srbije HE Pirot proizvodi najskuplji kilovat-čas u hidrosektoru zato što je ovo 100 posto vršna električna energija. Svakako, proizvodni efekti plus 30 posto znače za elektroenergetski sistem i samu elektranu Pirot. U saradnji sa gradonačelnikom Vasićem i lokalnom zajednicom nadam se da ćemo lokalnom stanovništvu prezentovani projekat završetak radova Toplodolskog tunela i prezentovati to da praktično od završetka tog projekta zajednica će imati samo plus, a nikako minus-kazao je direktor za proizvodnju Đerdapa Radmilo Nikolić. Delegaciju Ministarstva sa funkcionisanjem pirotske elektrane upoznao je direktor HE Pirot Ljubomir Stojanović.    Antić: Naredne godine gradiće se nova mala hidroelektrana

    Ključno je za nas da što pre uđemo u izgradnju dodatne male hidroelektrane u tom pribranskom delu i to je investicija koja je već jasno definisana i u ozbiljnoj fazi smo izrade tehničke dokumentacije da bi mogli da kažemo već 2017. godine da smo krenuli sa tim projektom, kazao je Antić.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine