Pirot jedan od osam gradova u kojima se snimaju scene za ovaj film.
U Pirotu ovih dana boravi glumačka ekipa koja radi na snimanju filma „Vrati se, Zone“, nastavku kultnog filma „Zona Zamfirova“ koji je snimljen 2002. godine.


Tim povodom danas je u Svečanoj sali Gradske uprave održana konferencija za novinare.

Na početku je prisutne pozdravio domaćin, gradonačelnik Vladan Vasić, poželeći im uspešno snimanje filma. On je istakao da se raduje što će Pirot ovih dana pulsirati filmskim duhom i da očekuje da će Pirot pored toga što je grad sa povoljnim poslovnim okruženjem postati i „film friendly“ opština.
Prisutne je pozdravio i Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu. Ranđelović je glumcima poželeo dobrodošlicu i uspešnu realizaciju projekta i poručio da će se Grad Pirot potruditi da omogući svima da na kvalitetan način realizuju svoje delo.
Reditelj filma, Jug Radivojević, rekao je da je Pirot važan grad jer je Muzej jedan od najvažnijih objekata u filmu s obzirom da predstavlja kuću Zoninih roditelja. On je dodao da je Pirot jedan od osam gradova gde se snimaju scene za ovaj film koji predstavlja jednu ozbiljnu priču i veliki projekat.
Lik Zone tumači Brankica Sebastijanović koja je ovom prilikom rekla da se raduje snimanju filma koje počinje sutra.
Milan Vasić igra lik Maneta i kako je istakao dolazio je nekoliko puta u Pirot i uvek je lepo dočekan. Vasić je izrazio zadovoljstvo što igra sa takvom glumačkom ekipom i istakao dobru saradnju sa rediteljem.
Mlada Marina Ćosić, još uvek student na Fakultetu dramskih umetnosti, u filmu igra lik Kaline. Ona kaže da je pred njom velika uloga i da će dati sve od sebe da to uspešno realizuje.

Iva Stefanović tumači lik Nede, Zonine izmećarke i kako kaže ona je Zonina najbolja drugarica i navija za njih.

Ljiljana Dragutinović igra Manetovu majku Jevdu. Ovom prilikoma ona je izrazila nadu da će Pirot svesrdno pomoći realizaciju ovog velikog projekta.
Glumačku ekipu upotpunjuje i Branko Đurić glumi popa Božu iz Srema. Đurić je kratko predstavio svoj lik u filmu.
Dragana Mićalović, sestra Slobode Mićalović koja je igrala u prvom filmu „Zona Zamfirova“, srećna je što je deo ekipe i istakla da je u Pirotu već bila kada je sniman prvi deo filma.
Sementa Rajhard, glumica iz Hrvatske, takođe upotpunjuje glumačku ekipu koja radi na filmu „Vrati se, Zone“. Ona se danas zahvalila ekipi što su joj ukazali poverenje što će ona nastojati da opravda kroz svoju ulogu. Sementa Rajhard inače u filmu peva pesmu „Dude, belo Dude“.
Pored njih dete u filmu igra Stefan Ivanović.

Miroslav Mitić, producent koji je producirao i prvi film, smatra da su sa drugom grupom glumaca dotakli filmsku magiju kojoj su težili jer su uspeli da posle tri nedelje snimanja snime 30% filma. U Pirotu je ovoga puta 70 ljudi koji rade na filmu, rekao je Mitić i dodao da mu je drago što je Pirot grad u kome je došla internacionalna ekipa.
Evo još detalja o filmu:

„Vrati se, Zone“

Režija: Jug Radivojević

Scenario: Ivana i Miroslav Mitić

Producent: Miroslav Mitić

Scenograf: Aleksandar Denić

Kostimograf: Jelena Stokuća

Direktor fotografije: Dimitrije Joković

Glumci:

Milan Vasić  – Mane

Brankica Sebastijanović – Zona

Iva Stefanović – Neda

Ljiljana Dragutinović – Jevda

Dušan Matejić – Kote

Aleksandar Ristoski – Pote

Nikola Ristanovski – Hadži Zamfir

 Milan Lane Gutović – Jordan

Tanja Bošković – Popadija Sida

Nela Mihailović – Taska

Rada Đuričin – Kaliopa

Isidora Rajković – Uranija

Petar Pjer Rajković -Božijak

Gorica Popović – Persa

Marija Stokić – Gena

Marina Ćosić – Kalina

Milan Kalinić – Lepi Perica

Zoran Karajić – Ilija

Igor Damnjanović  -Vranoje

Matea Milosavljević – Milka

Jelena Puzić  - Zlatica

Goran Jeftić – Tajanstveni gospodin

Ljiljana Stjepanović – Doka

Branko Đurić  - Pop Boža

Nikola Stošić – Manulać

Dragan Marjanović – Gazda Trajče

Stefan Jovanović  - Mare Mrav

Jovana Stipić – Kostadinka

Dragan Vujić Vujke – Mihailo

Dragana Mićalović  - Dika

Milica Majkić  - Šana

Sementa Rajhard – Done

Katarina Tričković – Juca

Miki Krstović – Kralj Petar

Aleksandar Vučković  - Princ Đorđe

Ivan Denić – Mangup 2

Ivan Bekjarev  - Stratimir

 

Život je bajka! Ljubav između Zone Zamfirove, čorbadžijske ćerke, i kujundžije Maneta posle niza peripetija pobedila je klasne razlike, dotad nepremostive u patrijarhalnom Nišu. A posle svadbe – stišaše se ogovaranja, a Zona i Mane uživaju u svom braku ispunjenom ljubavlju i strašću. Ali… Čaršija, uvek spremna da pomogne da se sve zakomplikuje, ne skida oči sa Zone, lepše i srećnije nego ikada, i Maneta, koji uživa u čarima braka sa voljenom ženom istovremeno svojim talentom i radom od kujundžije postajući sve bolji i cenjeniji juvelir. Ljubomora i zavist, podgrejane čaršijskim ogovaranjima, stavljaju na iskušenje Zonin i Manetov dotad savršen brak. Kao u bajci, protagonisti se suočavaju sa nizom prepreka koje moraju da savladaju i antagonistima koje moraju da pobede da bi ostvarili svoje emocionalne i materijalne ciljeve, a oni se čas dopunjuju čas sukobljavaju dovodeći naše junake u niz dramatičnih situacija sa neizvesnim raspletom.

A kad se nešto zakuvava, svaka iskra doprinosi ključanju, a u čaršiji ima mnogo likova koji potpiruju ili smiruju vatru ili, prosto, na svoj način, poput „mirođije,“ začine ono što će se zakuvati – Kalina, Doka, Taska, tetke Uranija i Kaliopa, Kote, Pote, hadži Jordan, Persa, Manulać, Neda, Lepi Perica, Jevda, hadži Zamfir, Tašana, Gena, pop Boža, popadija Sida, Božjak, Mare Mrav, Juca… Nepisano pravilo da je najčešće lakše sklopiti nego sačuvati brak i učiniti ga oazom harmonije i ljubavi dve idealne polovine dobija još jednu potvrdu, a naši junaci moraju da prave izbore i deluju u skladu sa njima, polako sazrevajući i učeći da prepoznaju prioritete i biraju puteve koji će ih dovesti do željenog cilja. Dramatični razvoj situacije, isprepletane doživljajima ostalih likova, unosi elemente komedije u ovu romantičnu, melodramsku priču s početka 20. veka.

LOG LINE Prođe i to – Zona Zamfirova, kći, po ugledu i bogatstvu čuvenog, hadži-Zamfira, posle niza peripetija, udade se za kujundžiju Maneta i tako ljubav pobedi klasne razlike, dotad nepremostive u patrijarhalnom Nišu. Šta je bilo posle – tema je nastavka najgledanijeg domaćeg filma, čija je radnja smeštena u stari Niš i Beograd 1905- 1908. godine. Ljubomora i zavist, uz sitne pakosti i ogovaranja, kao i sukobljavanje emocionalnih i materijalnih ciljeva, stavljaju na iskušenje dotad savršen Zonin i Manetov brak, a dramatični razvoj situacije, isprepletane doživljajima ostalih likova, unosi elemente komedije u ovu romantičnu, melodramsku priču s početka 20. veka.

SINOPSIS „Vrati se, Zone“ je priča o dvoje mladih koji se, savladavši sve klasne, socijalne i patrijarhalne prepreke, nalaze na početku braka i formiranja stabilne porodice. Nepisano pravilo da je najčešće lakše sklopiti nego sačuvati brak i učiniti ga oazom harmonije i ljubavi dve idealne polovine, dobija još jednu potvrdu, a naši junaci moraju da prave izbore i deluju u skladu sa njima, polako sazrevajući, učeći da prepoznaju prioritete i birajući puteve koji će ih dovesti do ostvarenja i harmonije materijalnih i emocionalnih ciljeva. 1905. godine u patrijarhalni Niš sa evropskim uticajem stižu i promene prema kojima svako od protagonista zauzima različit stav. Čaršija, stalno otvorenih očiju i ušiju i glasa koji se brzo raznosi i daleko stiže, uvek spremna da pomogne da se sve zakomplikuje, ne skida oči sa Zone i Maneta, koji uživaju u svojoj ljubavi i strasti. Ona je lepša i srećnija nego ikada, „svetli se kao Sveta Bogorodica Trojeručica“, u braku voljena i mažena, a udata za najperspektivnijeg čoveka u čaršiji. Mane uživa u čarima braka sa voljenom ženom, istovremeno, svojim talentom i radom, od kujundžije postajući sve bolji i cenjeniji juvelir. Stalno se usavršava i izučava nove juvelirske tehnike koje primenjuje na izuzetnoj ogrlici koju radi za Zonu, a koja je simbol njegove ljubavi prema Zoni. Zona brine o kući i Manetu, a uz drugaricu Genu, sada udatu za engleskog lorda, prati i modne trendove u skladu sa evropskim modernim tokovima. Mane ima novi materijalni cilj, postavljen zahtevom jednog tajanstvenog čoveka, izaslanika kralja Petra Karađorđevića, koji mu donosi dijamant da mu da pravi sjaj. Uspešno obavljen zadatak mogao bi da mu donese titulu zvaničnog kraljevog juvelira. Sve to i više je nego dovoljno da izazove zavist i ljubomoru. Ljubomora, zavist, spletke, osnovni pokretači zapleta, počinju da narušavaju skoro savršenu harmoniju Zoninog i Manetovog braka, jer toj harmoniji nedostaje samo jedno – nema dece. Zona je naizgled potpuno zadovljna svojim životom ne odajući utisak da joj smeta što i posle dve godine braka nema decu, pa čaršija donosi zaključak da ih ona i ne želi. Duboko u sebi, pokušavajući da to sakrije od svih, Zona čezne za detetom i njena najveća muka je što nikako da ostane trudna uz zabrinutost da je nerotkinja.

Problem nastaje kad to počne ozbiljno da brine celu čaršiju, a posebno tetku Doku, dodatno podstaknutu čaršijskim ogovaranjima. Ona na svoj način pokušava da„ujduriše“ tu stvar, čak i jadnog popa, koji se nje iskreno boji, pod pretnjom uvlači u svoj “indžilirski plan”. Zona, gorda i ponosna, pod maskom savršeno srećne žene od svih krijući svoju najveću muku, lako upada u zamke svoje nekadašnje suparnice Kaline, koja se, iako sada udata žena i majka, još uvek nada da može osvojiti Maneta. Inicijalni zaplet između Zone i Maneta nastaje kad Zona posumnja u Manetovu vernost. Zonin izbor da, podstaknuta svojom ljubomorom i čaršijskim ogovaranjima, uđe sa Kalinom u otvoreni sukob koji kulminira tučom usred čaršije, dovodi do problema u Zoninom i Manetovom odnosu i dotad srećnom braku. Mane je rastrzan između privatnih i poslovnih problema, što se odražava na oba plana. Protagonisti se suočavaju sa nizom prepreka koje moraju da savladaju i antagonistima koje moraju da pobede da bi ostvarili svoje emocionalne i materijalne ciljeve, a oni se čas dopunjuju, čas sukobljavaju dovodeći naše junake u niz dramatičnih situacija sa neizvesnim raspletom. Kad se nešto zakuvava, svaka iskra doprinosi ključanju, a ima mnogo likova koji potpiruju ili smiruju vatru ili, prosto, na svoj način, poput „mirođije,“ začine ono što se kuva – Kalina, Doka, Taska, Jevda, hadži Zamfir, Tašana, tetke Uranija i Kaliopa, pop Boža i popadija Sida (u Niš došli iz Vojvodine), Kote (sada oženjen Kalinom), Pote, hadži Jordan, Persa, Manulać (poslat u Grac na „visoke čkole“ kao smetenjak koji ne može da zaboravi Zonu, a u Niš se vraća sa potpunom transformacijom), izmećarka Neda, Lepi Perica, Gena, pop Boža, popadija Sida, Mare Mrav, Juca, beogradski juvelir Vranoje, Tajanstveni Gospodin, kralj Petar Karađorđević, princ Đorđe Karađorđević, turski izaslanik ministar spoljnih poslova Ahmet Tevfik paša, novinar Stratimir, vlasnik „Trgovačke kasine“ gazda Trajče, Božjak, Zonina sestra Kostadinka i zet Mihailo, niški trgovci i zanatlije i još mnogo živopisnih likova, koji su, svako na svoj način, upleteni i u Zoninu i Manetovu priču.

Naravno, čaršija je vazda tu da pomogne da se stvari zakomplikuju do neslućenih granica. Zona napušta Maneta i vraća se u hadži-Zamfirovu kuću, čime od čaršije ponovo dobija epitet „pobegulja“. Zaplet kulminira Zoninim odlaskom u Beograd kod sestre Kostadinke u trenutku kad je Manetu ukradena ogrlica sa dijamantom. Zona u Beogradu upoznaje jednu drugačiju kulturu, poglede na život i običaje, u mnogome različite od njenog patrijarhalnog Niša.

Ona tamo ne nalazi svoju sreću, ali spoznaje svoj put do nje, odlučna da sačuva svoj brak i porodicu. U Niš se vraća sa svojom ogrlicom, zajedno sa svojim mužem – zvaničnim kraljevim juvelirom Manetom, a epilog ove priče je krštenje Zoninog i Manetovog deteta.

Izvor: Plusonline

Joomla templates by Joomlashine