Ove godine lokalna samouprava finansirala je čišćenje kanala na 15 lokacija na području opštine Pirot, i za te namene iz budžeta Opštine izdvojeno je 1,4 miliona dinara, kaže Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu. To je u značajnoj meri pomoglo i sprečilo da, i pored velike količine padavina, dodje do plavljenja ne samo stambenih i drugih objekata, već i poljoprivrednog zemljišta.

- Očistili smo kanale između Barje Čiflika i Kostura, u selu Vlasi, Velikom Jovanovcu, Trnjani, u Krupcu je rađeno na tri lokacije, očišćen je kanal Belo Polje-Sukovo, rađeno je u Poljskoj Ržani, Vojnegovcu, Gnjilanu, Rsovcima, ali i na području grada. Vanredno ćemo očistiti kanal u selu Držina gde je prilikom poslednjih nepogoda bilo problema, kaže Popović.

Međutim, bez obzira na to koliko se mi trudili da pročistimo kanale, ljudski nemar i neodgovornost dovodi do toga da se oni veoma brzo ponovo napune različitim otpadom organskog i neorganskog porekla što dovodi do stvaranja čepova i izlivanja vode iz kanala, napominje Popović.

- Mi kanale očistimo i damo na upotrebu mesnim zajednicama, koji ih evidentno ne održavaju na način na koji bi trebalo, kaže Popović.

Hidrometeorološki savez najavljuje padavine i tokom ove nedelje i zbog toga će Opštinski štab za vanredne situacije biti u pripravnosti i reagovati po potrebi.

Joomla templates by Joomlashine