Deveti međunarodni naučno-istraživački kamp u Temskoj okupio je studente biologije i geografije sa državnih fakulteta Univerziteta u Srbiji, ali i goste iz inostranstva. Oni istražuju floru i faunu, ispituju ispravnost vode na Zavojskom jezeru i bave se arheološkim ispitivanjima.

Kamp se organizuje u vreme Festivala staroplaninskih jela, pa učesnici imaju priliku da okuse tradicionalne gastronomske specijalitete pirotskog kraja.
Trenutno u Temskoj boravi oko 70 studenata. Oni su smešteni u dvorištu i fiskulturnoj sali škole, a boraviće u tamo do 27. jula. Primarni cilj je prikupljanje materijala za izradu naučno-istraživačkih radova, takođe, u Temsku dolaze i kako bi uživali u prirodi i radi druženja sa kolegama iz Srbije i inostranstva.


Jovana Tomić je studentkinja četvrte godine biologije na PMF-u u Novom Sadu. Drugi put je na kampu u Temskoj i kaže da će ponovo rado doći.


– Ovde sam pre svega zato što volim kampovanje, volim prirodu, kao svaki biolog, ali primarni cilj je prikupljanje materijala za izradu master i diplomskih radova, a kasnije možda i doktorskih disertacija. Inače bavim škoriologijom, sakupljam škorpije, a kolega i ja smo ovde prošle godine našli podosta materijala – izjavila je Jovana Tomić.

Profesor u penziji, Miroslav DeMajo sedmi put je u Temskoj, kaže da je naučno-istraživački kamp u Temskoj baza znanja. Oduševljen je prirodom, gostoprimstvom domaćina, Temšticom i studentima sa kojima sarađuje.


– Ovde je božanstvena atmosfera za letovanje. Ovi studenti su izvaredni omladinci i omladinke, postaju odlični stručnjaci u svojim oblastima, mnogi su u međuvremenu diplomirali, iskoristivši ove materijale za svoje diplomske i master radove, a neki su otišli i u  inostranstvo, napreduju u svojim naučnim karijerama. Smatram da sam ovde završio još jedan fakultet, jer svakog leta od ovih studenta naučim nešto novo. Suština kampa je da podržimo Temštane u njihovoj borbi za životnu sredinu, nažalost mnogo toga smo izgubili na Staroj planini, uništeno je tresetište, ali mi se i dalje trudimo. Međutim, nema sluha na višim nivoima u državi i moram da kažem da je situacija alarmantna – kaže profesor DeMajo.

Po treći put organizovana je škola pčelarstva, a ove godine je prvi put je organizovana sekcija perma kulture.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine