Strepeli su organizatori, Savet Mesne zajednice”Temska” i Turistička organizacija Pirot pod pokroviteljstvom Grada  Pirota, da vremenske prilike ne pokvare užitak brojnih gostiju i stalnih posetilaca Manifestacije, ljubitelja dobre domaće kuhinje i staroplaninskih specijaliteta.

A, bilo je sve potaman. Možda nešto manje posetilaca nego predhodnih godina, ali već posle svečanog otvaranja u 18 sati dvorište Osnovne škole, gde se održava Manifestacija, bilo je puno.
Festival staroplaninskih jela otvorio je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, koji je pozdravljajući domaćine, organizatore, učesnike i posetioce rekao, pored ostalog, da će Grad i dalje pomagati organizaciju ove i sličnih dogadjaja koji promovišu Pirot.
Predsednik Saveta Mesne zajednice “Temska” Tomislav Pančić, je izjavio da žali što su nepovoljne prilike uticale da je izostao veći broj  učesnika u nadmetanju u pripremi staroplaninskih jela, ali da je ipak zadovoljan što Manifestacija ne gubi na značaju i da se ipak okupio veliki broj ljudi.
Zatim je usledio kulturno umetnički program, a za to vreme je stručni žiri ocenjivao jela. Mi smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa nekim od učesnica. Dušica Djordjević, je osnivač Udruženja žena sa sela “Temštanke”. Vremena ima i za rad u polju i da se posveti, sa svojim kolegenicama, pripremanju domaćih jela.
Predsednica Udruženja  žena “Klok” iz Krupca, Brankica Kostić, sa uživanjem govori o onome što je naučila od  majke, bake, svekrve o pripremi starih, pa skoro i zaboravljenih jela koje su nekada često bila na trpezi Staroplaninaca.
Stučni žiri je na kraju proglasio pobednike.Prvo mesto u pripremanju staroplaninskih jela osvojilo je Udruženje žena sa sela “Klok” iz Krupca a, prvo  mesto u pripremi “Kotlića” osvojio je Sindikat Grada Pirota. Nagrade je uručio Tomislav Pančić, predsednik Saveta Mesne zajednice “Temska” a cpecijalne nagrade sponzor Manifestacije Veterinarska klinika Pirot.
Predsednica Udruženja “Klok”, Brankica Kostić, je presrećna zbog osvojenog prvog mesta.
Dragan Panić, koji je bio na čelu Sindikata Grada je takodje zadovoljan i smatra da je ovo potvrda višegodišnjeg iskustva u pripremi “Kotlića”.

Izvor: Plusonline

Joomla templates by Joomlashine