Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog raspisalo je izbore za članove 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina za 13. novembar.

Na neposrednim izborima biraće se članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine, goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati putem elektorske skupštine – najavila je ministarka Gordana Čomić.

Upis u poseban birački spisak vrši se isključivo na lični zahtev pripadnika nacionalne manjine, gradskoj upravi prema mestu prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljena lica. Gradska uprava Grada Pirota, kao nadležan organ za ažuriranje dela posebnog biračkog spiska nacionalne manjine, vrši upis birača koji nisu upisani u poseban birački spisak, kao i promenu podataka u istom, sve do njegovog zaključenja, odnosno do 28. oktobra u ponoć, rekla je u izjavi za Portal Pirot Plus online, Zorica Živković, načelnica Odeljenja za opštu upravu.

Prema poslednjem preseku u poseban birački spisak na području Pirota, do juče je upisan 2.141 birač, od toga 1.409 pripadnika romske nacionalne manjine, 639 pripadnika bugarske manjine, 87 Makedonaca... Na prošlim izborima za savete nacionalnih manjina glasalo se na pet biračkih mesta, rekla je Živkovićeva.

Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine i imaju nadležnost u četiri oblasti - kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje. 

Izvor: Plusonline

Joomla templates by Joomlashine