Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kaže da je Gradska toplana spremna za predstojeću grejnu sezonu, izvršen je remont, proverena oprema, ima određene količine mazuta i predstoji javna nabavka za snabdevanje gasom. On je podsetio da u poslednjih 7 ili 8 godina cena grejanja nije menjana odnosno korekcija je bila minimalna dok su gradovi u okruženju povećavali cenu grejanja za 40 pa  50%. On je najavio da će predlog korekcije cene grejanja usledit nakon još jedne analize sa Gradskom toplanom i da će korekcija biti najverovatnije biti za 12,5%.

„ Mi sigurno nećemo ići sa takvim povećanjem cene kakva je bila u drugim gradovima 40 pa i 50%, predložićemo korekciju cene onoliko koliko je prema  našoj Gradskoj toplani povećana cena gasa. Vidite i iz medija da je gas poskupeo da je mazut još skuplji ali mi ćemo napraviti jedan balans između predložene visine povećanja cena toplotne energije i subvencije koje ćemo izdvojiti iz gradskog budžeta da ta povećanja ne budu prevelika“ – poručio je gradonačelnik Pirota.  On dodaje da je i cena ogrevnog drveta povećana za čak 100% i da će cena verovatno biti i veća u narednom periodu i zato se pripremaju mere kako da se  i u toj oblasti najugroženijim stanovnicima pomogne. „ Moramo da vidimo kako da napravimo zalihe drvne mase i da pomognemo najugroženijim licima“ rekao je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

„Mislim da će predlog za povećanje cene, a napravićemo još jednu analizu sa ljudima iz Toplane, biti za 12,5% to je taj donji minimum koji će omogućiti Toplani da radi normalno ukoliko snabdevač gasa ima dovoljno gasa i snabdeva se takođe normalno. Otprilike je toliko najavljeno povećanje cena od strane države prodavcima gasa i nećemo ići više od toga a analiziraćemo mogućnosti našeg budžeta da vidimo koliko možemo da subvencionišemo Toplanu“ – kaže, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. On dodaje da je za Gradsku toplanu dobro to što sledeće godine izlazi iz kredita KFW – a, bez kojeg ne bismo imali energanu Senjak, sve one toplovode i podstanice i ne bismo mogli da upravljamo grejanjem, onim sistemom koji smo mi uradili pre desetak i više godina. Sada imamo i sistem koji može da analizira temperaturu u podstanicama, radićemo na tome da svakoj podstanici pojedinačno smanjujemo temperaturu u slučajevima  kada  ima pregrevanja u pojedinim zgradama. U svakom slučaju sledeće godine se izlaz iz kredita i biće lakše funkcionisanje Gradske toplane. Ukoliko ostvarimo projekat javno – privatnog paretnerstva da pređemo na biomasu  sigurno da ćemo lakše funkcionisati što se tiče energenata, mada je i biomasa mnogo poskupela“, kaže gradonačelnik Vasić.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine