U prisustvu velikog broja građana danas je obeležena slava grada Pirota, Uspenje Presvete Bogorodice, Velika Gospojina. Ovo je slava i Tijabarske crkve.

Prema protokolu obeležavanja slave od 8 časova počelo je okupljanje vernika i građana ispred hrama u Tijabari i doček Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Episkop niški Arsenije. Na kraju liturgije brojni vernici su se pričestili.

Ispred crkve je upriličeno rezanje slavskog kolača.

Posle rezanja kolača krenula je litija ulicama grada, tradicionalnom rutom od crkve u Tijabari do zgrade Gradske uprave Pirot. Litiji su se pridružili mnogobrojni građani.

Po dolasku ispred Gradske uprave takođe je upriličeno sečenje slavskog kolača.

U svom obraćanju Episkop niški Arsenije istakao je da je ovaj praznik posvećen usnuću Presvete Bogorodice i njenom vaznesenju na nebu i predstavlja ikonu toga što je Gospod nama pripremio. Episkop Arsenije je čestitao svim građanima Pirota slavu i poželeo od Gospoda sva dobra, a pre svega mir i zdravlje, koje nam je, kako je rekao, u ovim turbulentnim vremenima preko potrebno.

Gradonačelnik Vladan Vasić se u obraćanju građanima zahvalio svima koji su učestvovali u litiji, poželeo srećnu slavu, zdravlje i mir. Ovom prilikom Vasić je rekao da su izazovne godine iza nas, ali današnja litija je uverila da imamo lepu budućnost. Po tradiciji, gradonačelnik Vladan Vasić je ovom prilikom čestitao i deci početak školske godine.

Obeležavanje gradske slave završeno je kulturno – umetničkim programom. Nastupili su Hor i Folklorni ansambl Doma kulture.

Izvor: Plusonline

 

Joomla templates by Joomlashine