Borba za rodnu ravnopravnost nije specifična samo za Srbiju, do danas ne postoji ni jedna zemlja u svetu u kojoj su žene i muškarci izjednačeni kaže, predsednica Skupštine grada Pirota i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, dr Milena Dimitrijević. I dalje postoje diskriminacija, seksualno uznemiravanje i drugi vidovi uznemiravanja žena. Međutim, situacija se popravlja zahvaljujući zajedničkim naporima oba pola, brojnim merama u tom pravcu, a grad Pirot je izuzetno posvećen politici jednakih mogućnosti za sve, kaže dr Dimitrijević. 

U skladu sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti grad Pirot je u proteklom periodu formirao određene mehanizme za rodnu ravnopravnost i na njihovoj funkcionalnosti se permanentno radi.

“Imamo lice iz Gradske uprave koje je upravo odgovorno za pitanje rodne ravnopravnosti. Zatim, oformili smo Komisiju za rodnu ravnopravnost koju čini petoro odbornika, tri žene i dva muškarca, a formirali smo i Savet za rodnu ravnopravnost sa 15 članova, polovinu čine osobe ženskog pola. Ovo naglašavam jer su sve to pitanja i za žene i za muškarce, žene tu ne traže neka veća prava, već, jednostavno, osnovna ljudska prava na koja se mi svi pozivamo. Mi već duže vreme radimo na izradi važnog strateškog dokumenta, a to je Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost, kojeg do sada nismo imali, i tu ćemo definisati ciljeve za naredni trogodišnji period” – izjavila je dr Dimitrijević.

Ona smatra da je neophodno napraviti rodnu analizu, imati rodnu statistiku, kako bi se videlo kakvo je stanje i u zdravstvu, obrazovanju, političkom i društvenom životu zajednice i slično. Ekonomsko osnaživanje žena je prioritet da bi žene aktivnije učestvovale u radu društvene zajednice, ali i da poprave svoj materijalni položaj. Ovo su samo neki od elemenata koji će biti definisani Lokalnim akcionim planom, koji će, pored ostalog, imati ulogu da podstakne žene, da ih ohrabri, osmisli odgovarajuće projekte i uključi što veći broj, rekla je dr Dimitrijević.

U Skupštini grada Pirota žene su zastupljene sa 39 posto, a u periodu između 2012. i 2015. godine bilo je samo 3,6 posto žena. U devetočlanom Gradskom veću dve su žene. U Upravi grada zastupljenost žena i muškaraca je podjednaka. Među direktorima javnih preduzeća nema žena, a pet žena je na rukovodećim mestima javnih ustanova u Pirotu.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine