Danas je održana prva sednica Saveta za zdravlje grada Pirota u novoj godini. Na dnevnom redu bio je godišnji izveštaj savetnika o zaštiti prava pacijenata, predlog Plana i programa rada Saveta za 2022. godinu, izveštaj o realizovanim aktivnostima iz Akcionog plana javnog zdravlja za period od 2019. do 2022. godine, kao i analiza epidemiološke situacije i obuhvata stanovništva vakcinacijom. 

Predsednica Saveta za zdravlje grada Pirota, dr Milena Dimitrijević, rekla je, pored ostalog, da predstoji izrada novog Akcionog plana javnog zdravlja za naredni trogodišnji period, na osnovu Plana javnog zdravlja od 2019. do 2026. godine. Radni tim je već imao sastanke i u pripremi je novi Akcioni plan, a u maju, posle javne rasprave Nacrta lokalnog akcionog plana, ovaj dokument naći će se pred odbornicima Skupštine grada. Kada je reč o epidemiološkoj situaciji dr. Dimitrijević je ukazala na nagli porast broja obolelih poslednjih dana.

Član Saveta za zdravlje i direktor Doma zdravlja Pirot, dr Radovan Ilić, smatra da trenutni udar na primarnu zdravstvenu zaštitu nije ništa manji nego što je bio u prethodnim talasima, s obzirom da su svi pacijenti, i sumnjivi i pozitivni na covid infekciju morali da prođu primarnu obradu, odnosno da se obrate Domu zdravlja. Prosečno, od ponedeljka, zaključno sa jučerašnjim danom, brojke se kreću između 330 i 350 pacijenata na dnevnom nivou, od čega je više od 50 posto prvih pregleda. U zavisnosti od frekvencije pacijenata na dnevnom nivou donosi se odluka o tome koliko će timova u narednom danu biti angažovano u Covid ambulanti Doma zdravlja.

Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Pirot, dr Radmile Zec, u prvih 20 dana u novoj godini u Pirotskom okrugu registrovano je 1.308 novoobolelih lica od covid – a 19. U pirotskoj Bolnici je manje hospitalizovanih pacijenata, ali je sedmoro ljudi preminulo. Najteža situacija je trenutno u Babušnici, gde je broj novopotvrđenih na 100.000 stanovnika oko 2.100, zatim u Dimitrovgradu, Pirotu i Beloj Palanci. Procenat pozitivnosti je visok i kreće se od 30 do 46 posto. Bilo je primera da je u jednom danu svaki drugi testirani bio pozitivan.

Stanje u Dečjem dispanzeru u Pirotu je uobičajeno za ovo doba godine, kada među decom i školskom omladinom preovladavaju sezonske infekcije. Međutim, s obzirom da od ponedeljka počinje drugo polugođe školske godine članovi Saveta bili su jednoglasni u oceni da će doći do porasta broja intervencija i smatraju da je trebalo odložiti nastavak školske godine.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine