Danas je završena poseta predstavnika deset gradova i opština iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Gradonačelnici i predsednici opština iskoristili su priliku u Berlinu i okolnim gradovima da predstave investicione potencijale zainteresovanim ulagačima.

Vladan Vasić, predsednik Opštine Pirot, koji je u Berlinu bio zajedno sa predsednicima opština i gradonačelnicima Rume, Leskovca i Stare Pazove, kaže da je poseta imala i obrazovni karakter jer su se  učesnici mogli da upoznaju sa najboljom poslovnom praksom u nekoliko nemačkih gradova, opština i institucija.

Vasić je prilikom posete GIZ-u predstavio kapacitete naše Opštine i saradnju sa investitorima.

Nemačka organizacija za tehničku saradnju – GIZ d.o.o. (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ) je organizacija koje posluje u celom svetu u okviru međunarodne saradnje sa ciljem održivog razvoja. GIZ nudi perspektivna rešenja za politički, ekonomski, ekološki i socijalni razvoj u globalizovanom svetu. Pod teškim okolnostima pruža podršku kompleksnim reformama i procesima promena. Cilj je održivo poboljšanje uslova za život ljudi.

Prema rečima Vladana Vasića program je svakog dana bio ispunjen brojnim sastancima, poseti gradovima, razgovorima sa predstavnicima kompanija.

"Posetili smo grad blizu Berlina da se upoznamo s praksom opština u Nemačkoj, da razmenimo iskustva. Bili smo u Naučno tehnološkom parku i Centru za fotonaponsku obnovljivu energiju i jednoj kompaniji iz te oblasti. Osim što sam bio u prilici da govorim o potencijalima Pirota i u Privrednoj komori, imali smo i razgovor "jedan na jedan" sa lokalnim kompanijama, da upoznamo potencijalne investitore i da vidimo kako Nemačka radi na tom polju, a i da mi iz regiona međusobno razmenimo iskustva.

Opšti utisak je da smo videli zaista dobra iskustva. Što se Regiona tiče, u međusobnim razgovorima,  razumeli smo da nas muče iste brige, budžet, decentralizacija, procedure. Saznanja o Nemačkoj su jasna, radi se o uređenoj zemlji u kojoj opštine raspolažu značajnim sredstva. Upoznali smo gradonačenika čija opština ima budžet od 80 miliona evra. Dakle, dobro je, ali koliko je primenljivo kod nas?!"

Nemački mediji pokazali su veliko interesovanje za boravak predstavnika opština i gradova iz Regiona.

 

Izrada plana razvoja Grada Pirota za period 2021. - 2028. godine

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Sportske aktivnosti za mlade-budućnost za sve u prekograničnom regionu

Joomla templates by Joomlashine