Svake godine iz budžeta grada izdvajaju se pozamašna sredstva za uklanjanje divljih deponija. Mada postoje mesta namenjena za odlaganje kabastih stvari iz domaćinstava i šuta nastalog usled izvođenja građevinskih radova, čini se da je ljudima najlakše da se, uglavnom, u rubnim delovima grada oslobode otpada, a ne retko on završi i u nekoj od reka. Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, kaže da je ovom pitanju posvećena velika pažnja i da grad preduzima odgovarajuće mere kako bi se ovoj lošoj navici stalo na put. Takođe, očekuje se i finansijska podrška države u cilju rešavanja ovog problema.

Da bi se stalo na put nastanka divljih deponija grad Pirot pribegava zanimljivom metodu, kaže Colić. Prvi korak je informativnog karaktera, sledi preventiva, a tek na kraju primena represivnih mera.

“Postavićemo mobilne kamere koja će uočavati fizička, pravna lica i njihove registarske brojeve na kamionima. Tek ćemo posle primeniti represivne mere. Mi, zaista, moramo da razumemo da je naša životna sredina nešto Bogom dato i da nam je dato na čuvanje, a ne isključivo na eksploataciju. U tom smislu uklanjanje divljih deponija neće biti samo raščišćavanje terena i odlaganje otpada, već ćemo tim otpadom upravljati, a sa druge strane ćemo na građane uticati da ti prostori budu drugačije tretirani”- rekao je Colić.

Izvor: Pirotske vesti

 

Plan razvoja Grada Pirota 2021–2028.

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Sportske aktivnosti za mlade-budućnost za sve u prekograničnom regionu

Joomla templates by Joomlashine