Prilikom obilaska radova na regionalnom putu R 221, Pirot – Planinarski dom – Dimitrovgrad, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, obišao je i Farmu “Eva”, nekadašnju Farmu “Bele vode” koja se nalazi između Slavinje i Rosomača. Novi vlasnici, Velimirovići, trenutno imaju oko 1.000 ovaca i preko 200 koza. Za relativno kratko vreme oživeli su rad Farme na kojoj trenutno rade 24 radnika. Na farmi je izuzetno živo, s obzirom da se izvode brojni građevinski i drugi radovi. Proizvodnja ovčijeg sira na godišnjem nivou je oko 4 tone, a očekuje se da ove godine bude povećana na 6 tona kaže, vlasnica Farme, Marija Velimirović.

Gospođa Velimirović je izrazila veliko zadovoljstvo aktuelnim dešavanjima na Staroj planini koji doprinose njenom razvoju. Danas su na njenoj Farmi bili proslavljeni košarkaš, Nikola Mirotić, sa suprugom, inače vlasnici Hotela “Teodora”, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, i sve je to dokaz da se jednim zajedništvom može unaprediti razvoj Stare planine, rekla je Velimirovićeva.

“Za sve nas ovde prisutne najvažniji je aktuelni projekat rekonstrukcije škole u Visočkoj Ržani. Život počinje iz korena, a koreni su deca. Vraćanjem mladih, dece, razvojem poljoprivrede i turizma, sa podrškom grada i države Stara planina može da dobije status koji zaslužuje, a to je status neuspavane lepotice, lepotice koja je živa i koja će tek da živi”- kaže Marija Velimirović.

Stočarstvo na staroj planini je tradicionalno važno, kaže Marija Velimirović. Postoje ogromna prostranstva pašnjaka i to treba iskoristiti. U početku je bilo dosta poteškoća oko oživljavanja Farme, ali sada je to mnogo bolje. Nastoje da unaprede stočarsku proizvodnju dovođenjem stručnih i mladih kadrova.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je do sada više puta razgovarao sa vlasnicima Farme “Eva” i da je upoznat sa njihovim razvojnim projektima. Sada, kada je na licu mesta, slobodan je da kaže da ovaj kraj doživljava renesansu.

“Kao što vidite grade se putevi, u planu je izgradnja hotela na Planinarskom domu, ovde na Farmi je sveobuhvatna obnova i zaista je zadovoljstvo to videti. Ako je nešto od strane države i grada dobro urađeno to je sigurno rekonstrukcija puteva koji pružaju osnovu da se ljudi vraćaju, da bude dostupna Stara planina, ljudima koji ovde žive i onima koji žele da dođu kao posetioci, a naravno, ovakvi sadržaji će obogatiti ponudu i pružiti ono što svi želimo – nova radna mesta. Ja se zahvaljujem na inicijativi da oni budu nosioci obnove škole. Potpisali smo donatorski ugovor, mi ćemo obezbediti svu logistiku i preuzeti opremanje škole kada bude sagrađena” – izjavio je, pored ostalog, Vasić.

Izvor: Pirotske vesti

 

Joomla templates by Joomlashine