Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić, uputio je još jedan dopis, otvoreno pismo, nadležnim institucijama, koje se odnosi na režim rada HE Pirot.

Pismo objavljujemo u integralnom obliku.

“Opšte je poznato da reka Nišava protiče kroz centar Pirota i deli grad na dve celine. Pre više od 90 godina napravljen je nasip sa obe strane reke, kao odbrana grada od izlivanja i plavljenja. Istovremeno je, vizionarski, zasađen dvostruki drvored lipa. U poslednjih 20 godina, lokalna samouprava Pirot je ovaj drvored podmladila, produžila i dopunila novim sadnicama. Istovremeno smo Kej osvetlili, popločali staze mermernom kockom, i od Vodoprivrede preuzeli redovno košenje i održavanje površina uz reku. Na taj način smo dobili jedno od najlepših šetališta u Srbiji, i nesumnjivo, najprepoznatljiviji simbol grada. Svi Piroćanci se ponose Kejom. Pošto je Nišava čista i uređena reka, ne mali broj Piroćanaca je tokom leta koristi za kupanje i osveženje od letnjih temperatura.

To je upravo i razlog što se vama obraćam. Naime, u Pirotu postoji i radi HE „Pirot“, koja posluje u sklopu „HE Đerdap“ i koja koristi vodu iz veštačkog Zavojskog jezera za proizvodnju struje, što je, takođe, za dobrobit i Pirota i Srbije.

U sklopu HE „Pirot“ je izgrađeno i veliko kompenzaciono jezero, na preko 40 ha, koje služi da, kada HE „Pirot“ radi, primi vodu iz HE, a zatim je polako upušta u reku Nišavu, ne utičući na povećanje vodostaja same Nišave.

Na žalost, neretko se dešava, da se voda iz HE „Pirot“, direktno upušta u reku Nišavu. 40m3/s je ogromna količina hladne jezerske vode, koja podigne nivo reke za 1-2 m, znatno ohladi reku nizvodno i negativno utiče na biljni i životinjski svet u reci, čineći je pri tome nebezbednom rekom, a o kupanju u reci nema ni govora. Napominjem i to da je u proteklih nekoliko meseci, došlo i do dva nemila događaja utapanja mladih ljudi, kada se sticajem okolnosti, takođe voda iz HE „Pirot“ direktno ulivala u reku.

Zato apelujem na vas, kao najodgovornije ljude u energetskom sektoru Srbije, da prilagodite režim rada HE „Pirot“, a naročito u letnjim mesecima, bez direktnog ispuštanja vode u reku, već najpre u pomenuto kompenzaciono jezero, što mu je i osnovna namena. Verujem da zajedno, a za dobrobit svih nas, možemo da promenimo ovu višedecenijsku praksu.

Time ćemo omogućiti ljudima da uživaju bezbedno u reci, pozitivno uticati na biljni i životinjski svet nizvodno, bez ugrožavanja proizvodnje struje. Nadam se da ovo shvatate kao realan i dobronameran predlog.”, navodi se u pismu gradonačelnika Vasića.

Pismo je dostavljeno:

– Prof. dr Zorana Mihajlović, Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije

– Gospodin Milorad Grčić, v.d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“

– Gospodin Dragan Maksimović, direktor za proizvodnju električne energije „HE Đerdap“

Izvor: Pirotske vesti

Plan razvoja Grada Pirota 2021–2028.

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Sportske aktivnosti za mlade-budućnost za sve u prekograničnom regionu

Joomla templates by Joomlashine