Usvajanjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović najavila je da će za desetak dana početi potpisivanje ugovora sa lokalnim zajednicama u cilju povećanja energetske efikasnosti u individualnim domaćinstvima. Pirot je više nego spreman dočekao mere resornog ministarstva koje će svojim sredstvima delimično pomoći lokalne samouprave, s obzirom da je iz budžeta Pirot već opredelio 5 miliona dinara za podizanje energetske efikasnosti u individualnim domaćinstvima.

Prema pravilniku o sufinansiranju mera predviđene su četiri kategorije. U prvom slučaju sufinansiraće se postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanice i drugih delova termičkog omotača u iznosu od 2 miliona dinara. Zatim, sufinansiranje zamene prozora, vrata i ostalih elementa termičkog omotača sa, takođe, 2 miliona dinara, nabavka i instalacija kotlova ili etažnih peći na pelet u vrednosti od 500 hiljada dinara, i sufinansiranje instalacije solarnih panela u iznosu 500 hiljada. Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, kaže da idemo u korak sa vremenom i da smo među prvima koji su do sada preduzeli niz mera u cilju podizanja energetske efikasnosti u svojoj sredini.

“Već postoji nekoliko zgrada u gradu koje su dobile subvenciju lokalne samouprave za obnovu fasada. U međuvremenu smo razmišljali kako da podstaknemo energetsku efikasnost u individualnom stanovanju i ova inicijativa resornog ministarstva je naišla na otvorena vrata lokalne samouprave. Mi smo za te namene izdvojili za ovu godinu 5 miliona dinara, a toliko bi trebalo da bude i učešće ministarstva. Javio se veliki broj lokalnih samouprava, ali se nadam da ćemo u toj konkurenciji, zbog toga što smo prvi reagovali, što smo u projektu RELOF 2, što imamo budžetski fond, na Gradskom veću smo doneli pravilnike kako rasporediti sredstva, biti u prednosti i dobiti od ministarstva 5 miliona dinara. Dakle, ukupno 10 miliona dinara za energetsku efikasnost individualnih domaćinstava za 2021. Subvencija je do 50 posto i toliko će biti učešće građana tako da će u energetsku efikasnost u Pirotu biti uloženo 20 miliona dinara za individualna domaćinstva. To će biti dovoljno za oko 100 domaćinstava”- kaže Vasić.

Vasić je dodao da je interesovanje građana izuzetno veliko i zbog toga će taj program biti nastavljen i sledeće godine. Posle potpisivanja ugovora sa ministarstvom objaviće se javni poziv za privredne subjekte koji će isporučivati opremu, zatim će biti raspisan i javni poziv za individualna domaćinstva. Važno je znati, istakao je Vasić, da su usvojeni uslovi konkursa: – da je objekat legalan, da u objektu stanuje vlasnik, da su izmirene obaveze prema organima države, uzima se u obzir iskorišćenost površine objekta, kolika je visina procentualnog finansijskog učešća građana, postojeće stanje termičkog omotača, koja se vrsta energenta koristi i slično.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine