Grad Pirot raspisao je Konkurs za vlasnike registrovanih, kategorisanih seoskih domaćinstava. U okviru ovog konkursa vlasnici seoskih domaćinstava mogu da dobiju subvencije za unapređenje turističkog domaćinstva. Na konkurs mogu da se prijave i fizička i pravna lica, a onima čiji projekti budu podržani biće refundirano 50% investicije. 

Povodom objavljivanja konkursa danas je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili gradonačelnik Vladan Vasić, zamenik gradonačelnika Miloš Colić i direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da je interesovanje veliko i pozvao ljude da se prijave i da svoje turističke potencijale na Staroj planini i seoska domaćinstva unaprede. Ovim će, očekuje Vasić, poboljšati turističke kapacitete, povećati njihovu kategorizaciju i poboljšati turističku ponudu Pirota.

O detalji konkursa ovom prilikom govorio je zamenik gradonačelnika Miloš Colić. Prema njegovim rečima, nakon velikih investicija sa Vladom Srbije, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, u ruralnim područjima je uloženo oko 21 milion evra u lokalne puteve, a sada pospešuju kvalitet i kvanitet turističke ponude na teritoriji grada Pirota.

Najmanji projekat koji će Grad Pirot podržati je 50.000 dinara, ispod toga ne, ističe Colić i dodaje da lice koje dobije podsticaje treba da sve realizuje od svojih para, a Gradska uprava će na kraju refundirati do 50%, što će ugovorom biti definisano.

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot, rekao je ovom prilikom da je cela teritorija grada Pirota 2019. godine dobila kategoriju turističkog mesta - kategoriju 3, a sa tim u vezi menjao se i Zakon o ugostiteljstvu i turizmu. Tako da oni koji su bili u sistemu seoskih domaćinstva sada posluju posebno, naglasio je Zlatkov. Kada je reč o smeštajnim kapacitetima, kaže Zlatkov, Pirot ima nešto manje od 1000 ležajeva, a oko 200 je u okolini grada.

Direktor Turističke organizacije smatra da ima dosta objekata koji mogu da se stave u funkciju razvoja turizma. Interesovanje je veliko, a Zlatkov očekuje da kada ova programska mera zaživi, Grad izdvoji veća sredstva za ove namene.

U konkursu se, pored ostalog, navodi da dobijanjem rešenja o kategorizaciji Gradske uprave, potrebno je najmanje tri godine baviti se ovim poslom.

Konkursna dokumentacija biće objavljena na sajtu Grada Pirota i Turističke organizacije Pirot.

 

Izvor: PlusOnline

Joomla templates by Joomlashine