Zakon o ozakonjenju objekata donet je u novembru 2015. godine, a od tada je u Srbiji popisano 1.659 miliona bespravnih objekata i doneto je 183.000 rešenja o ozakonjenju. Kako je za portal Plus online rekao Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove do sada su u dva navrata izvršeni popisi objekata koji su izgrađeni bez rešenja za izgradnju ili građevinske dozvole, na teritoriji grada i okolnih sela.

Pešić kaže da trenutno imaju oko 12.600 zahteva, ali da među njima ima i dupliranih, pa se optimalan broj zahteva svodi na 10.000.

Do sada je donešeno oko 2000 rešenja o ozakonjenju, a postupak se nastavlja. Od početka godine ozakonjena su 143 objekta. Pešić ističe da je ozakonjenje dosta sporo jer je prvobitno potrebno rešiti stvari koje prethode postupku. 

Veći broj naših sugrađana ubrzao je postupak legalizacije, odnosno ozakonjenja zbog potrebe za prodajom ili poklanjanjem objekta, kaže Pešić.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji gradnja bez građevinske dozvole tretira se kao krivično delo, tako da je sve manje "divlje gradnje".

Zakon o ozakonjenju je precizirao da svi stambeni i pomoćni objekti, kao najveća grupacija, moraju biti ozakonjeni. Objekti bez građevinske dozvole posle 2015. godine neće moći da se ozakone ni po predlogu izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata.

Izvor: Plusonline

Plan razvoja Grada Pirota 2021–2028.

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Sportske aktivnosti za mlade-budućnost za sve u prekograničnom regionu

Joomla templates by Joomlashine