Srbija je donedavno bila u evropskom i svetskom vrhu po broju datih doza vakcine na sto stanovnika, međutim situacija se vremenom polako menja.

Odziv je u drugoj polovini marta i početkom aprila bio nešto slabiji uprkos dostupnosti vakcine, mogućnosti izbora cepiva, rasprostranjenosti punktova za vakcinaciju širom zemlje i pozivima državnih funkcionera.

Dok u Srbiji deo ljudi i dalje okleva da se vakciniše, država apeluje da što veći broj primi neko od dostupnih cepiva kako bi se život što pre vratio u uobičajene tokove.

Trenutno se vodi tzv. pozitivna kampanja gde ugledne javne ličnosti, umetnici, glumci, političari promovišu vakcinaciju kao jedini mogući način da se celokupna ova situacija prevaziđe što pre.

Među prvima u Pirotu vakcinisali su se i predstavnici lokalne samouprave. Gradonačelnik Vladan Vasić prvu dozu vakcine primio je pre tri nedelje. Za revakcinaciju pozvao je novinare da medijski isprate događaj kako bi upravo na punktu za masovnu vakcinaciju ukazao na značaj imunizacije u borbi protiv korona virusa. 

Vakcinacija je civilizacijska tekovina i ozbiljna društvena odgovornost svih nas. To treba da uradimo kako bi najpre zaštitili našu decu ali i zbog poštovanja naših zdravstvenih radnika koji se već više od godinu dana bore za sve nas, rekao je tom prilikom gradonačelnik Vasić.

U Pirotu je do sada vakcinisano oko 38 odsto punoletnih građana. 

Inicijativu da novčano nagradi vakcinisane građane pokrenula je i država.

Svim starijim od 16 godina koji do 31. maja prime barem jednu dozu vakcine sleduje 3.000 dinara, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu, 5. maja.

Izvor: Plusonline

Plan razvoja Grada Pirota 2021–2028.

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Sportske aktivnosti za mlade-budućnost za sve u prekograničnom regionu

Joomla templates by Joomlashine