Početkom marta objavljen je konkurs opštine Pirot za finansiranje projekata za realizaciju Lokalnog plana akcije za decu. Javni konkurs za finansiranje projekata LPA za decu raspisan je 05.marta i zaključno sa 04.aprilom je rok za podnošenje prijava, istakla je Nadica Adamović, šef Odseka dečje zaštite.

Ukupan iznos sredstava za ovu svrhu je 2,5 miliona dinara.


- Na konkursu mogu da učestvuju sve institucije koje se bave problemima dece, nevladine organizacije, udruženja građana, ali i pojedinci koji svojom stručnošću mogu da doprinesu realizaciji LPA. Oblasti koje će se finansirati su smanjenje siromaštva kod dece, kvalitetno obrazovanje za decu, bolje zdravlje za svu decu, unapređenje položaja i prava dece sa smetnjama u razvoju, zaštita dece bez roditeljskog staranja, zaštita dece od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i iskorišćavanja, navela je Adamovićeva.

Ovih dana Nadica Adamović i Boban Nikolić, pomoćnik predsednika opštine za vanprivredu, prisustvovali su konferenciji pod nazivom Intersektorska saradnja u zajednici – „Dete u fokusu“.

- To je u stvari projekat Zajednice za decu, umrežavanje zajednice prema modelu usmerenom ka detetu, i ovaj projekat sprovode World vision Austria, Agroinvest Fondacija Srbije i otvoreni klub MODS u saradnji sa Zapadno-balkanskim institutom uz podršku delegacije Evropske unije u Srbiji i Austrijske razvojne agencije. Ovaj projekat traje već godinu dana, imali smo do sada dve konferencije i nekoliko radnih sastanaka, a Pirot je u tom projektu bio primer dobre prakse ostalim učesnicima koje su činili predstavnici iz Užica, Knjaževca, Novog Sada i Kruševca, objasnila je Adamovićeva.

Zapravo, Pirot je primer dobre prakse po primeru dobre saradnje sa institucijama koje se bave decom, upravo ta intersektorska saradnja koja je u Pirotu veoma uspešna i razvijena, a to podrazumeva da je i LPA predstavljen na ovom projektu, rekla je Adamovićeva i dodala da su između ostalog imali prilku i da čuju iskustva gostiju iz Rumunije i Bugarske, kao i primere dobre prakse iz Velike Britanije.

 

Izrada plana razvoja Grada Pirota za period 2021. - 2028. godine

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Sportske aktivnosti za mlade-budućnost za sve u prekograničnom regionu

Joomla templates by Joomlashine