Jedan od važnih zadataka koji se nalazi pred lokalnom samoupravom Pirota jeste uklanjanje stare deponije, odnosno sanacija i rekultivacija smetlišta koje se nalazi pored Nišave u blizini industrijske četvrti. Tim povodom Idejno rešenje je uradila renomirana beogradska firma „BMD“ koja upošljava oko četrdesetak zapošljenih od čega petnaest licenciranih inženjera različitih struka. Stručnjaci ovog Preduzeća su uradili geodetske radove, hidrološka istraživanja, merenje koncentracije deponijskog gasa, uzorkovanje površinskih voda iz Nišave, ispitivanje podzemnih voda i zemljišta i morfološki sastav samog otpada.

Stara deponija obuhvata prostor oko pet hektara sa oko petsto hiljada kubika različitog otpada. Tim povodom juče je u Upravi grada predstavljeno Idejno rešenje kaže načelnik za Urbanizam, stambeno i komunalnu oblast, Zoran Krstić.
Kontinuiran rad u cilju zaštite životne sredine je jedan od važnih zadataka lokalne samouprave smatra gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. U tom smislu poslednjih godina urađeni su značajni poslovi poput izgradnje Regionalne deponije, kanalizacija i vodovodnih mreža u većini sela, a u pojedinim i prčišćivače otpadnih voda. Grad je u čestim kontaktima sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ušlo se u Program za izgradnju glavnog kolektora otpadnih voda u gradu. Predano se radi, kaže Vasić, na unapređenju rada Regionalne deponije. Početkom naredne godine u gradu će doći do izmene načina sakupljanja smeća, odnosno na izvoru će se otpad selektovati i kasnije obrađivati dodatno u postrojenju za separaciju otpada na Regionalnoj deponiji koje je u izgradnji. Cilj je i da se produži vek Regionalne deponije. Stara deponija je naša stvarnost, kaže Vasić, i čine se konkretni napori da se ona sanira i rekultiviše.

Izvor: Plusonline

 

Plan detaljne regulacije „Poslovna infrastruktura - deo logističkog centra“ - Pirot

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Joomla templates by Joomlashine