Pirot iz godine u godinu, zbog brojnih festivala, odlične hrane, ali i netaknute prirode Stare planine sa selima u kojima kao da je vreme stalo pre par stotina godina, posećuje sve veći broj turista iz zemlje i inostranstva. Pirot iz godine u godinu, zbog brojnih festivala, odlične hrane, ali i netaknute prirode Stare planine sa selima u kojima kao da je vreme stalo pre par stotina godina, posećuje sve veći broj turista iz zemlje i inostranstva.


Kako je Tanjugu izjavio direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, o tome svedoče i najnoviji podaci o porastu broja noćenja.- Primera radi, 2012. godine u gradu i selima na Staroj planini na kojima imamo kategorisana domaćinstva za bavljenje seoskim turizmom, bilo je oko 12.500 noćenja. Prošle godine, po najnovijim podacima, broj noćenja je porastao na čak oko 27.500 što je zaista odličan rezultat – rekao je on.

Zlatkov očekuje da ova godina obori sve rekorde kada je reč o posećenosti i u prilog tome naveo da narednih meseci treba da počne sa radom nekadašnji hotel “Pirot”, koji se nalazi u strogom centru grada, koji će biti prvi veliki smeštajni objekat visoke klase i koji će na značajno viši nivo podići kompletnu turističku ponudu tog kraja.

Kada je reč o specijalitetima iz Pirota, turiste najviše privlači pirotska peglana kobasica, pirotski kačkavalj, ali i brojna tradicionalna staroplaninska jela koja se prezentuju na Sajmu staroplaninskih jela koji se svakog leta održava u selu Temska kod Pirota, dodao je on.

– Sajam pirotske peglane kobasice je održan 31. januara i 1. februara ove godine i oborio je sve rekorde kada je reč o poseti, jer smo po zvaničnim podacima imali između sedam i osam hiljada posetilaca, a najviše iz susedne Bugarske – kazao je Zlatkov.

Joomla templates by Joomlashine