Izvršni direktor JP “Srbijašuma” Ješa Erčić, razgovarao je sa gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem tokom svoje jučerašnje posete Pirotu o mogućnostima i pripremi za prelazak na moderne i ekološki neuporedivo prihvatljivije izvore energije namenjene grejanju. Reč je o takozvanom kogenerativnim sistemima koji kao energent imaju biomasu i/ili komprimovani tečni gas. Erčić je u razgovoru za Pirotske vesti kazao i da je drvna industrija velika šansa za Pirot, posebno nakon pokretanja postrojenja za proizvodnju igračaka od drveta za IKEA-u, od strane bugarskog investitora a u okviru Slobodne zone Pirot.

- Mi sa gradonačelnikom Pirota i Gradom Pirotom imamo zaista dobru saradnju. Danas smo razgovarali o postrojenju koje će omogućavati građanima Pirota da se jeftinije greju uz korišćenje obnovljivih izvora. To znači da zimi imamo grejanje, leti proizvodnju električne energije ali i hlađenje na objekte koji su priključeni na sistem-kazao je Erčić.



Drvna industrija – velika šansa za Pirot

Direktor Erčić je kazao da je drvna industrija velika šansa ne samo za Pirot, već i za Srbiju. On je dodao da su svi zainteresovani da posluju i investiraju u ovaj vid industrije koja ostvaruje zavidan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni naše zemlje sa inostranstvom, dobrodošli u JP Srbijašume, da se putem pisma o namerama informišu o svim detaljima.

On je dodao da Pirot ima značajne kapacitete za razvoj drvne industrije za šta je dokaz i dolazak bugarske kompanije koja će za Ikeu proizvodi ekološki potpuno prihvatljive igračke od drveta.

- Drvna industrija je treći ili četvrti sektor prerađivačke industrije po visini suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni i generiše u Srbiji u ovom trenutku preko 42.000 zaposlenih. Naravno, Pirot je kao i ostatak Srbije doživeo da nakon nestanka velikih društvenih kombinata i drvna industrija padne na kolena, ali drvo danas doživljava jednu pravu renesansu. Ponovo je kao ekološki prihvatljiv materijal doživelo da se jako mnogo traži. U Slobodnoj zoni Pirot posluje bugarska kompanija koja je strateški partner IKEA-e i proizvodi drvene igračke koje su ekološki potpuno prihvatljive. U ovom trenutku imamo dobre i stabilne partnere, a svi koji budu bili zainteresovani da se bave drvnom industrijom dobrodošli su u JP Srbijašume gde će, pre svega preko pisma o namerama, moći da se informišu o svemu-kazao je direktor Erčić.

Direktor Petrović: Nabavljena laboratorija za kompletno praćenje vodenog sveta

Direktor Šumskog gazdinstva u Pirotu, koje je deo sistema JP Srbijašuma, Igor Petrović,  potvrdio je da je saradnja sa Gradskom upravom Pirot veoma dobra, a prošle godine je zahvaljujući toj saradnji realizovan projekat zahvaljujući kome je ŠG Pirot opremljeno najmodernijom opremom – laboratorijom za praćenje i istraživanje vodenog sveta.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine