Jedana od aktivnih mera zapošljavanja jesu i obuke nezaposlenih za potrebe tržišta rada. Trenutno je na evidenciji službe u Pirotu oko  6.000 nezaposlenih, što je znatno manje nego ranijih godina. Od tog broja jedan deo nisu aktivni tražioci posla ili su u sivoj zoni, dak izvestan broj njih nema nikakve kvalifikacije. S' druge strane imamo iskazane potrebe za radnicima odredjenih profila kojih nema na tržištu rada. Zbog toga u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ugovornom okružnom komorom, ZIP Centrom, ali i organizacijom HELP i drugim institucijama organizujemo razne vrste obuka, kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.


Jedna od obuka upravo počinje. Reč je o obuci šivača koja će se organizovati u pogonu Kompanije “E Miroljo” u Pirotu.
Krajem godine potpisani su i ugovori o pohađanju stručnih obuka za prekvalifikaciju za zanimanja i poslove za kojima postoji povećana tražnja na tržištu rada u Pirotu, a koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Pirot. Obuke organizuje Help, a profili i nezaposlena lica su identifikovani od strane NSZ Filijala Pirot i ZIP Centra Pirot.
107 potpisnika ugovora pohađaće  stručne obuke za sledeća zanimanja: 10 armirača, 20 rukovaoca građevinskim mašinama, 26 šivača, 8 tesara, 20 viljuškarista, 10 mig-mag zavarivača kao i 15 programera. U ZIP Centru je u toku obuka za potrebe IT sektora.

Izvor: Plusonline

Joomla templates by Joomlashine