Centar za socijalni rad u saradnji sa Gradskom upravom i Opštom bolnicom Pirot realizovao je značajan projekat u okviru Porgrama prekogranične saradnje Srbija Bugarska. Projekat pod nazivom Sprečavanje demografskog kolapsa u prekograničnom regionu imao je nekoliko značajnih ciljeva koji su i ostvareni.


Povodom završetka projekta danas je u Opštoj bolnici održana konferencija za medije na kojoj je bilo reči o konkretnim rezultatima projekta. O samoj vrednosti projekta govorila je Nataša Stefanović, iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, koja je či član Projektnog tima.
Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota zadovoljan je ostvarenim rezultatima, uz konstataciju da Gradska uprava realizuje veliki broj pronatalnih mera u cilju sprečavanja demografskog kolapsa.
Centar za socijalni rad prepoznao je značaj problema demografskog kolapsa tako da je cilj, prema rečima Marije Vasić, direktorke, bio osnaživanje mladih parova u planiranju porodice. Mnogi mladi ljudi iz prekograničnog regiona su dobili veoma bitne informacije kako o planiranju porodice tako i  saopstvenoj zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenoj zaštiti svoje dece. Takodje tokom trajanja projekta održane su i praktične obuke mladih lekara iz oblasti pedijatrije, ginekologije, radiologije i anesteziologije iz Pirota i Montane na novoj savremenoj medicinskoj opremi.
Dr Goran Petrović, direktor Opšte bolnice izrazio je zahvalnost Centru za socijalni rad i Gradskoj upravi koji su, realizacijom ovog projekta, omogućili da službe Pedijatrije i Ginekologije dobiju savremenu opremu u vrednosti od 25 miliona dinara, a u cilju uvodjenja novih metoda i procedura čime će se još više poboljšati kvaliete zdravstvene zaštite.
Po završetku konferencije obišli smo i Odeljenje pedijatrije gde smo imali priliku da snimimo deo opreme koja je nabavljenja u okviru ovog projekta.
Prema rečima doktora Petrovića, u Pirotu su od početka godine rodjene 283 bebe iz 281 porodjaja.

Izvor: Plusonline

Joomla templates by Joomlashine