Сертификована општина са повољним пословним окружењем

U Slobodnoj zoni Pirot intenzivirane su pripreme za izgradnju logističkog centra koji će od Pirota napraviti izuzetno važno čvorište na logističkoj mapi Balkana, ali i ovog dela Evrope.
Kako piše portal E-kapija, Vlada Srbije donela je početkom maja rešenje o javnom interesu za eksproprijaciju zemljišta, zbog izgradnje logističkog centra, na osnovu čega je Javno pravobranilaštvo Pirot dalo predlog za eksproprijaciju.


– Predlogom za eksproprijaciju je obuhvaćeno između 15 i 20 parcela, to je sve građevinsko zemljište, ali bez izgrađenih objekata – kažu za eKapiju u Odseku za privredu i imovinsko pravne poslove Pirot.

Na ovom odseku je da pozove vlasnike parcela i utvrdi činjenično stanje, na osnovu kojeg će doneti rešenje o eksproprijaciji, a zatim će Poreska uprava odrediti visinu naknade za predviđeno zemljište. Sredstva za naknadu će, pretpostavljaju, dobiti iz projekata prekogranične saradnje. Kompenzacije neće biti jer Zakon o ekproprijaciji to ne predviđa.

Kako u Pirotu kažu za eKapiju, koliko će vremena proći do donošenja odluke ne mogu da predvide, jer se podaci koje dobiju često ne poklapaju sa onim na terenu.

– U najboljem slučaju razgovor sa vlasnicima parcela će trajati 30 dana – dodaju.

Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić za eKapiju kaže da je ovo samo prva faza u otkupu zemljišta, a da je u drugoj moguća i direktna pogodba sa nekim od vlasnika parcela, sa kojim se granični slobodna zona. On kaže da trenutno rade na sklapanju saradnje sa resornim ministarstvima i usavršavanju građevinske projektno-tehničke dokumentacije.

Slobodna zona Pirot krajem prošle godine je prezentovala svoje planove za izgradnju logističkog centra duž postojeće pruge, čija vrednost se procenjuje na 13 mil EUR.

Podsetimo, predviđeno je da budući centar bude na 38ha, a u svom sastavu će imati železnički teretni terminal, logistički i industrijski deo. Planirano je da logistički objekti budu locirani u delu sa skladištima koja će biti u privatnom vlasništvu, dok će industrijski deo biti podesan kako za laku, tako i za srednju industriju.

Izvor: Pirotske vesti

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine