Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Чланови Градског већа дали су сагласност на први ребаланс буџета гарда Пирота за ову годину који је у односу на иницијални буџет увећан за 25,15%. Иницајални буџет је креиран у износу од 2,2 милијарде динара  а првим ребаланом  приходи и расходи  повећани су на износ од 2,8 милијарде динара.

Према речима Иване Малиновић, начелнице Одељења за привреду и финасије града Пирота  разлози доношења првог ребаланса су првенствено укључивање пренетих средстава као вишак прихода из претходне године  по завршном рачуну у износу од 399 милиона динара и  укалкулисавање свих трансферисаних средстава  од донатора и из буџета Републике Србије по одређеним пројектима.

„Из вишка прихода из прошле године покривамо најпре све пренете обавезе по рачунима из 2023. за све кориснике, то су трошкови  који износе  42 милиона динара и покривамо пренете обавезе по нереализованим уговорима који су склопљени прошле године по основу јавних набавки и по пројектима и  тај износ је 43 милиона динара. Остаје нам ненаменски тај вишак који служи за распоређивање додатно овим ребалансом у износу од 200 милиона динара“ – каже Малиновићева. Она наводи да су бројни захтеви свих буџетских корисника пристигли у претходном периоду али да се придржавају препорука Министарства финансија да  расходе треба приоритетно финансирати. „Радили смо анализу шта је приоритетно у овом буџету и тако испланирали расходну страну“ – наводи Малиновићева.

Текућа буџетска резерва увећана је за 20 милиона динара, стални трошкови увећани су за 5 милиона динара, за учешће у пројектима опредељено је око 17 милиона динара, за измиривање обавеза по пресуди Привредног суда у Нишу за поравнање према извођачу радова ребалансом је опредељено око 17 милиона динара а за уређење пешачке стазе код вртића Невен 10,8 милона динара. За појачано одржавање улица и путева из буџета ће бити издвојено додатних 70 милиона динара  па ће на располагању за ту намену бити рекордних 155 милиона. Начелница Одељења финансија наводи да је било доста захтева школа и установа културе по којима  су такође, опредељена средства. Средства су опредељена и за измиривање дугова апотекарске установе  до септембра месеца ове године. Већи износ средстава, 5,9 милиона  иде и Дому културе јер иницијалним буџетом нису предвиђена средства за Пиротско културно лето и Међународни фолклорни фестиванл.

„Остаје једно упозорење свим буџетским корисницима да у наредном периоду троше опредељена средства“ – поручила је Ивана Малиновић, начелница Одељења за привреду и финансије.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine