Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на рехабилитацији пута Пирот-Димитровград и том приликом истакао да држава, осим у ауто-путеве и брзе саобраћајнице, има новца да улаже у важније регионалне путеве чиме доприноси томе да сваки део наше земље изгледа боље и постане добро место за живот, саопштило је МГСИ.

 Весић је подсетио да Пирот, поред ауто-пута, има три регионална пута од којих су најзначајнији правци према Димитровграду и Књажевцу.

“Сада обнављамо пет километара пута према Димитровграду и када то будемо завршили можемо да кажемо да ће тај пут, уз додатак од неколико километара који треба да се заврши, бити у одличном стању”, рекао је Весић.   МИНИСТАР ВЕСИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ОБНОВИ ПУТА ПИРОТ-ДИМИТРОВГРАД, ВРЕДНОСТ ИНВЕСТИЦИЈЕ 116 МИЛИОНА ДИНАРА

Код Погановског манастира радиће се КАМЕНИ МОСТ

Осим тих радова, навео је да се раде тротоари у Пироту, део пута према Бабушници, пут Свође-Власотинце и према насељу Ракита, те најавио да ће се код манастира Поганово радити камени мост.

“Српске компаније сигурно дуже од сто година нису изградиле камени мост по технологији како су се некада радило. На исти начин градимо и дрвени мост код манастира Милешева. Тако показујемо снагу и дајемо доказ да не градимо само путеве и саобраћајнице 21. века већ можемо у заштићеним целинама као што су манастири да обновимо мостове према технологији како су некада грађени”, рекао је Весић.

Истакао је да је током прошле године у путеве на територији Пирота уложено више од 200 милиона динара, али и подвукао да је за тај крај наше земље најважнија рехабилитација пруге од Ниша према Димитровграду.

“Та пруга се ради веома добро и успешно, а када радови буду завршени возови који ће њоме саобраћати ићи ће брзином од 120 километара на сат”, рекао је Весић.

То ће, казао је, омогућити да се Пирот повеже брзом пругом према Нишу и да грађани имају бржи пут према Софији што ће, додао је, омогућити да се овај крај наше земље много боље развија.

“Одавно је већ урађен ауто-пут, а када се заврши пруга уследиће изградња логистичког терминала. То ће омогућити нове инвестиције што значи више радних места, али и веће плате што значи да људи могу пристојно да живе од свог рада”, рекао је Весић.

Истакао је да реконструкција регионалног пута Пирот-Димитровград омогућава повратак људи на село и да ту почну неки свој бизнис, али и развој пре свега Старе планине која је најзначајнији туристички потенцијал Пирота.

ЦОЛИЋ: Огроман значај инфраструктуре за цео крај

Заменик градоначелника Пирота Милош Цолић захвалио је министру Весићу на томе што је дошао на Стару планину да се увери у интензитет радова ресорног министарства у том крају.

Истакао је да ће сва три регионална пута које Пирот има бити у добром стању и додао да се у том крају, након изградње ауто-пута, развија и железнички саобраћај који ће пре свега много значити за привреду.

“Радимо на развоју да Пирот буде и остане добро место за живот, а велику захвалност за то дугујемо сарадњи са Владом Србије и ресорним министарством која се, између осталог, може видети и по рехабилитацији овог путног правца”, рекао је Цолић.

Одговорни руководилац радова Влада Јанковић рекао је да је вредност радова 116 милиона динара и навео да је до сада утрошено 15.000 тона дробљеног каменог агрегата за санацију и проширење коловозне конструкције.

“Уградили смо око 3.000 тона асфалта. Постојећи пут био је ширине 4,5 до 4,8 метара, а садашњи коловозни застор је на 5,3 метра, са банкинама 6,5 метара тако да ће овај регион добити савремен пут са свим елементима које овакав ранг пута треба да има”, рекао је Јанковић.

У обиласку радова на рехабилитацији пута Пирот-Димитровград су, између осталих, били помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Мирослав Алемпић и помоћник директора ЈП “Путеви Србије” Иван Тејић.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine