Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота, Владан Васић, председница Скупштине града, Милена Димитријевић, градски већник, Сретен Савов и директорка ПУ „Чика Јова Змај“, Оливера Вуковојац, обишли су  радове на реконструкцији вртића Невен. Министарство за бригу о породици и демографију финансира са 11,3 милиона динара а из буџета града издвојено је још око 7 милиона динара за уређење овог објекта.

Градоначелник Пирота, Владан Васић  истакао јее да је улагање у образовање један од приоритета локалне самоуправе. „За нас је образовање веома важно и то желимо да покажемо и делима. Стално  улажемо и у школе и у вртиће, преко 440 милиона динара издвајамо из буџета града за предшколско и школско образовање. Образовање је кључ промена у животу и свако ко жели да буде успешан мора да буде добро образован. Образовање и васпитање деце полази из вртића, желимо да у вртићима буду што бољи услови и да обухват деце  буде што већи“ – каже градоначелник.

Он је подсетио да је у последњих десетак година готово дупло већи обухват деце у вртићима. „Издвојили смо додатна средства да финансирамо одељења као што је то у Педагошкој академији као и приватни вртић Мy Wаy, тако да је листа чекања готово елиминисана.

Градоначелник је зхвалио Министарству за бригу о породици и демографију што ће вртић   вртић Невен који је саграђен седамдесетих година сада доживети реконструкцију фасаде и додатно уређење просторија, тријажне собе и собе за изолацију као и двориште вртића. Из Министарства је издвојено 11,3 милиона динара а из локалног буџета још око 7 милиона динара. „Ово су озбиљно улагање у овај вртић како би деца и родитељи били задовољни. Није ово једино улагање, у свакој сеоској школи, свакој градској школи и сваком другом објекту вртћа се улаже како би деца боравила у што бољим условима“ – истако је градоначелник Владан Васић.

Милена Димитријевић, председница Скупштине града, каже да је град аплицирао са овим пројектом зато што овај објекат  заслужује да промени изглед јер се налази  на најлепшем  месту у граду, поред Кеја  и  да деца која похђају вртић и родитељи треба да буду задовољни услугом и условима смештаја у овом вртићу. „Када је објављен  јавни позив били смо спремни, имали смо одрађену техничку документацију за адаптацију вртића Невен. Суфинансирање Министарства је 60% укупна вредност радова у објекту и дворишту износи око 17,8 милиона динара, то је велика инвестиција“ – каже Димитријевићава.

Она је подсетила да се други део пројекта односи на унапређење репродуктивног здравља жена . Дому здравља ће бити донирана средства за набавку гинеколошког стола где би требало да се прегледају жене са инвалидитетом  и  ЦТГ апарата да би се пратило здравље плода при крају трудноће.

У ПУ „Чика Јова Змај“  ове године уписано је око1.300 деце која ће бити распоређена у 54 васпитне групе. Оливера Вуковојац, директорка ПУ „Чика Јова Змај“  каже да је ове године на списку око 420 деце која уписују Програм године пре поласка у школу, односно припремни предшколски програм. Од тог броја око 300 деце је уписано у ПУ „Чика Јова Змај“. „Највише деце је уписано на целодневни боравак што говори о потребама родитеља да деца буду збринута на овај начин. У четворочасовни програм је уписан мањи број деце а преосталих око 100 детета уписано је у три верификоване школе за реализацију припремног предшколског програма, „Душан Радовић“, „Свети Сава“ и „8. септембар“, истакла је директорка ПУ „Чика Јова Змај.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine