Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Победник овогодишњег националног конкурса за избор „Изузетне дестинације Европе“ (Еуропеан Дестинатионс оф Еxцелленце – ЕДЕН) је општина Пирот, док су за пратеће дестинације изабрани Сјеница и Лесковац. Конкурс је спровела Туристичка организација Србије, а ове године тема је била „Туризам и локална гастрономија“.

Овогодишњи избор у Србији организован је са циљем да препозна и награди мање развијене туристичке дестинације које својом промоцијом обухватају територијално-специфичну гастрономску понуду. Посебан нагласак стављен је на производе са заштићеним географским пореклом. Коначан редослед утврђен је након посета општинама у ужем избору, а победничка дестинација конкурисала је са гастрономском понудом која укључује пиротски качкаваљ, пиротску пеглану кобасицу, старопланинска јела, пиротски роштиљ, сарме од липовог листа и јагњећи чомлек.

pirotska peglana kobasica_resize

На конкурс је стигло 13 пријава, којима је обухваћено укупно 20 општина у Србији. Стручни жири чинили су: Ненад Гладић, алијас Лепи Брка, аутор емисије „Гастрономад“ и овогодишњи амбасадор ЕДЕН програма у Србији, Данијела Вићентијевић из Сектора за туризам Министарства трговине, туризма и телекомуникација, др Драган Тешановић, шеф Катедре за гастрономију Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, др Бојана Калењук испред Кулинарске федерације Србије и Ирена Чаликјан као представник туристичке индустрије из агенције Сабра Цомпанy.

ACA_9215_resize

Национална церемонија доделе награда победничкој и пратећим дестинацијама биће одржана у оквиру прославе Светског дана туризма и доделе награде „Туристички цвет“ крајем септембра ове године. Изабране дестинације у Србији биће увршћене у „Мрежу изузетних дестинација Европе“ (ЕДЕН Нетwорк), чији циљеви су стварање платформе за размену добрих примера из праксе међу награђеним дестинацијама и подстицање других дестинација у Европи да усвоје моделе одрживог туристичког развоја.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine