Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У Галерији “Чедомир Крстић”, радионицама израде ћилима и презентацијом дела колекције пиротских ћилимова намењених Хиландару, почео други по реду Фестивал пиротског ћилима. Радионице је данас обишао градоначелник Пирота мр Владан Васић са помоћницом градоначелника Милицом Голубовић. Васић је том приликом изјавио да Град Пирот настоји да се очува ћилимарство, о чему сведочи податак да је школу израде пиростког ћилима, коју финансира Град а реализује Удружење ткаља, прошло више десетина жена свих генерација.

Градоначелник Васић подсетио је да ће у оквиру овогодишње манифестације бити реализован велики број садржаја, међу којима је радионица намењена школарцима који ће у Галерији у Пироту израђивати “летећи ћилим”, а по први пут је изложен део колекције ћилимова који ће септембра бити поклоњен Хиландару.

-Позивам све грађане Пирота свих генерација да учествују у раду радионица, да науче основе ткања или да са децом учествују у изради “летећег ћилима”. Вечерас имамо концерт, на крају фестивала још један концерт. Желимо да сачувамо ћилим од заборава и нестајања, да научимо младе нараштаје како се ткаје пиротски ћилим, а да оне жене које желе да науче да ткају и остваре додатни приход, да могу да науче. Овде видимо и део ћилима који ће бити поклоњен Хиландару. Овде је изложено 15, а биће укупно поклоњено 25 ћилима. Ја очекујем да септембра делегација нашег града отпутује у Хиландар и поклони највећој српској светињи ову колекцију ћилима-казао је градоначелник Васић.

Славица Јовановић, из Удружења ткаља, казала је за ПВ да ћилимарство у Пироту има традицију дугу 300 година, а да је између два светска рата на хиљаде Пироћанки ткало.

-Ми већ две године организујемо школу ткања кроз коју је до сада прошло на десетине ткаља које су научиле основе ткања. Планирамо да наставимо са том праксом-каже Јовановићева.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine