Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Председник Општине Владан Васић, као члан Председништва  Сталне конференције градова и општина,  налази се у посети Асоцијацији градова и општина Чешке и Медјународном саветодавном центру за општине у Прагу. Васић каже да је  један од најважнијих циљева ове стручне студијске посете  размена искустава са  колегама из Чешке у периоду придруживања  Европској унији, како је текао њихов  процес преговора, шта је он значио за локалне самоуправе, како су се користили  европски фондови  и слично.

Делегација из Србије посетила је  Министарство за регионални развој, чешку Сталну конференцију градова и општина као и тамошњу Организацију за иностране везе. Председник Васић каже да чешке општине располажу већим буџетима, али да се суочавају са сличним проблемима као и ми, пре свега са недостатком стручних кадрова на пољу иностране сарадње.

- Стална конференција градова и општина је институција која заступа све градове и општине у Србији и веома је важан сам статус Конференције у процесу придруживања Европској унији, поготову што СКГО  жели да учествује у преговорима у разним форумима. Ово је сада одлична прилика да ми као чланови ове институције можемо да разменимо искуства са нашим колегама из Чешке, да чујемо како су они прошли у процесу придруживања Европској унији,шта то значи за локалне самоуправе ,како је текао процес преговарања, како су користили европске фондове, структуралне и тако даље и тајко даље.

- Јуче смо посетили Плзен, разговарали са градоначелником и могу рећи да је разговор био изузетно квалитетан и садржајан.Такодје, имали смо важне састанке у Министарству за регионални развој ,посетили смо неке од важних институција које се баве преговорима са представницима Европске уније , њихову Сталну конференцију градова и општина и организацију МЕПКО  за иностране везе. Оно што још м огу рећи јесте да имамо сличне проблеме као и чешке општине стим што оне имају богатије буџете.”-каже Васић


Владан Васић  и Саша Пауновић, председник Општине Параћин са Мартином Зрзавцким градоначелником Плзена (до В.Васића) и његовим сарадником.

Извор: Плусонлине

Joomla templates by Joomlashine