Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Развој ИТ сектора је још један од приоритета локалне самоуправе јер  је то према оцени градоначелника Пирота мр Владана Васића перспектива и будућност за младе људе који планирају да у свом граду живе и раде. Неопходне су обуке и улагање у развој овог сектора зато је формирана нова радна  група за развој ИТ сектора коју чине  људи који су сада носиоци развоја овог сектора у граду.

„Пре пет, шест година када смо формирали први радни тим за анализу и развој ИТ сектора у Пироту нисмо ни били свесни да ли тај сектор постоји,  у ком броју, ко припада том сектору да ли фирме које раде у том сектору или фриленсери. Сада отприлике знамо и већ смо добар посао направили отварањем ЗИП центра и инкубатора развоја, омогућавањем коришћења, модерног и брзог интернета и мени је драго што је све то постало пребукирано и тесно“ – каже, градоначелник Пирота мр Владан Васић. Он сматра да треба ићи у нову фазу развоја ИТ сектора.

“Формирана је нова радна група и укључени су људи који су сада носиоци тог развоја и желимо од њих да чујемо шта је то што локална самоуправа може да уради да будемо што је могуће бољи за пословање у Пироту. Желимо да се разликујемо од других локалних самоуправа, да им помогнемо, да ли је то простор, нека друга инфраструктура, да ли су то обуке И слично. Недостају кадрови из те области, да ли је примарно и највећи приоритет да улажемо новац у те обуке и стварање кадрова у ИТ сектору, то није ни брзо ни једноставно али већ смо неке обуке спроводили” – каже – каже, градоначелник Пирота мр Владан Васић.  Он каже да је идеја да људи који раде у том сектору направе свој програм обуке, који би локална самоуправа прихватила и реализовала преко Националне службе. Од људи из ИТ сектора се очекују идеје, простор је сигурно један од проблема па градоначелник сматра да би простор Дома војске који се тренутно реновира са преко 1500 метара квадратних могао да буде у функцији развоја ИТ сектора.

Градоначелник Пирота је поручио младима да се врате у Пирот, да заснују радни однос у ИТ сектору, да они Пироћанци који су у Београду или негде у свету знају да могу да се врате или да огранке својих фирми пренесу у Пирот. Мислим да та идеја није претенциозна нити узалудна, ако се човек из Јужноафричке Републике вратио у Пирот и сада има 23 запослена радника мислим да нема боље поруке И да је у Пироту могуће пословати.  Он је закључио да је идеја да се у Пироту развија  овај сектор који доноси комоцију у раду, користи нова знања и даје добре приходе.   

Извор: Пиротске вести

 

Joomla templates by Joomlashine