Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота мр Владан Васић каже да је Градска топлана спремна за предстојећу грејну сезону, извршен је ремонт, проверена опрема, има одређене количине мазута и предстоји јавна набавка за снабдевање гасом. Он је подсетио да у последњих 7 или 8 година цена грејања није мењана односно корекција је била минимална док су градови у окружењу повећавали цену грејања за 40 па  50%. Он је најавио да ће предлог корекције цене грејања уследити након још једне анализе са Градском топланом и да ће корекција бити највероватније бити за 12,5%.

„ Ми сигурно нећемо ићи са таквим повећањем цене каква је била у другим градовима 40 па и 50%, предложићемо корекцију цене онолико колико је према  нашој Градској топлани повећана цена гаса. Видите и из медија да је гас поскупео да је мазут још скупљи али ми ћемо направити један баланс између предложене висине повећања цена топлотне енергије и субвенције које ћемо издвојити из градског буџета да та повећања не буду превелика“ – поручио је градоначелник Пирота.  Он додаје да је и цена огревног дрвета повећана за чак 100% и да ће цена вероватно бити и већа у наредном периоду и зато се припремају мере како да се  и у тој области најугроженијим становницима помогне. „ Морамо да видимо како да направимо залихе дрвне масе и да помогнемо најугроженијим лицима“ рекао је градоначелник Пирота мр Владан Васић.

„Мислим да ће предлог за повећање цене, а направићемо још једну анализу са људима из Топлане, бити за 12,5% то је тај доњи минимум који ће омогућити Топлани да ради нормално уколико снабдевач гаса има довољно гаса и снабдева се такође нормално. Отприлике је толико најављено повећање цена од стране државе продавцима гаса и нећемо ићи више од тога а анализираћемо могућности нашег буџета да видимо колико можемо да субвенционишемо Топлану“ – каже, градоначелник Пирота мр Владан Васић. Он додаје да је за Градску топлану добро то што следеће године излази из кредита КФW – а, без којег не бисмо имали енергану Сењак, све оне топловоде и подстанице и не бисмо могли да управљамо грејањем, оним системом који смо ми урадили пре десетак и више година. Сада имамо и систем који може да анализира температуру у подстаницама, радићемо на томе да свакој подстаници појединачно смањујемо температуру у случајевима  када  има прегревања у појединим зградама. У сваком случају следеће године се излаз из кредита и биће лакше функционисање Градске топлане. Уколико остваримо пројекат јавно – приватног партнерства да пређемо на биомасу  сигурно да ћемо лакше функционисати што се тиче енергената, мада је и биомаса много поскупела“, каже градоначелник Васић.   

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine