Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У галерији Музеја Понишавља вечерас је у склопу обележавања Ноћи музеја отворена изложба посвећена Атанасију Тани Поп-Крстићу, познатом као Хећим Тана, првом пиротском лекару који је по доступним подацима живео чак 124 године.
Аутор изложбе је кустос музеја Татјана Карановић. По њеним речима, на изложби су представљени предмети и документа везана за живот и рад Атанасија Поп-Крстића, који је лекарски занат изучио од турских лекара и постао хећим.


-Њега су Пироћанци волели и ценили, али ценили су и га и Турци, које је такође лечио. Имао је способност да се приближи људима, ценио је људе. Постоје подаци о његовој смрти, али о рођењу нема података. Умро је 1935. године-каже кустос Карановић.

Интересантно је да постоје различити подаци о томе колико је Хећим Тана живео. По неким подацима, доживео је чак 134 године, а колико је био виталан сведочи и податак да је и у стотој години могао без проблема да се попне на коња.
Отварању изложбе присуствовали су и бројни потомци Атанасија Тане Поп-Крстића. Поводом Ноћи музеја и отварања изложбе наступио је и хор Дома културе, који славио десет година постојања и рада, којим руководи диригент Анита Пејчић, а наступили су и млади пиротски гитаристи који похађају школу гитаре пиротског Дома културе.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine