Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас су у амбуланти у Крупцу, селу надомак Пирота, организовани бесплатни превентивни прегледи коже у оквиру Кампање Еуромеланома Србије, коју и ове године организује Удружење дерматовенеролога Србије. Током преподнева око педесетак мештана Купца и околних села дошло је на прегледе које је обављао тим стручњака Клинике за дерматовенерологију Клиничког центра Ниш, на челу са проф. др Даницом Тиодоровић, националним координатором Кампање, уз логистичку подршку града Пирота.

Проф. др Даница Тиодоровић је рекла да су прегледи једноставни и брзи и да људима нису потребни књижица и упут лекара. Превентивни прегледи су јако важни јер на тај начин могу се уочити и открити промене на кожи у најранијем стадијуму, када је једноставном хирушком интервенцијом могуће излечење.

“Када говоримо о превентивним прегледима коже једанпут годишње је сасвим довољно обратити се лекару. Када је реч о популацији са повећаним фактором ризика онда је то индивидуално у зависности од година пацијената, фототипа коже, да ли је особа претходно скинула карцином коже и колико је била изложена ув зрачењу. У Србији имамо око 600 дијагностикованих меланома, али тај број је ипак већи. Оно што смо могли да видимо из пиротског краја имамо већи број карцинома коже и зато смо управо овде. Када говоримо о активностима Еуромеланома ово је прва активност. Данас прегледавамо становништво Крупца, затим идемо на Златибор, онда у Сремску Митровицу, да би после били у Грачаници. Иначе бесплатне прегледе организујемо 13. јуна у свим пријављеним државним и приватним установама, а током јула и августа прегледаћемо децу у Одбојкашком кампу “Вања Грбић” и Ватеполо кампу Ватерполо савеза Србије”- рекла је проф. др Даница Тиодоровић.

Прегледи се организују уз подршку Министарства здравља Републике Србије, а од прошле године и подршку Министарства Омладине и спорта.

Иначе град Пирот је једно од четири места у Србији где се обављају бесплатни превентивни прегледи коже. Капања Еуромеланом Србије 2022 почиње управо у Крупцу уз подршку Савета за здравље и града Пирота који су се активно укључили у организацију прегледа, рекла је др Милена Димитријевић, председница Скупштине града.

“Пружили смо сву логистичку подршку око организације прегледа. Обавестили смо људе у граду и околним селима да сви који су заинтересовани, без обзира где живе и на године старости, могу да дођу на преглед. Старија популација је у већем ризику од оболевања, пре свега од малигног меланома, карцинома коже са великим процентом смртности и веома је важна превентива како би се открио на време. У развијеним земљама, где је превентива јако развијена, 80 посто ових тумора се открива на време, а код нас свега једна петина”- рекла је др Димитријевић.   

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine