Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У Свечаној сали Скупштине града Пирота данас су уручени уговори представницима удружења грађана о финансирању пројеката за реализацију Локалног плана акције за децу. Ове године из буџета града издвојено је 2,5 милиона динара за подршку 19 пројеката које је стручна комисија одобрила. Иначе, ово је само један од конкурса које град Пирот расписује за невладине организације и реализује се, већ, 16 година. Уговоре је уручио градоначелник Пирота, Владан Васић.

Милица Голубовић, помоћница градоначелника Пирота, сматра да је јако важно да град, поред осталих средстава које издваја из буџета као директну подршку деци и породицама, и на овакав начин доприноси побољшању положаја деце.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, захвалио је невладиним организацијама и удружењима грађана који учествују на конкурсима, с обзиром да град има за циљ да укључи што већи број људи, институција и удружења да се заједнички решавају поједина питања везана за децу.

“Ми смо једна од првих локалних самоуправа, то увек са поносом кажемо, која је израдила Локални план акције за децу још 2005. године, а од 2006. имамо и линију у буџету. Врло брзо смо почели да расписујемо и јавне позиве за удружења грађана да својим конкурсним идејама добију од нас финансијску подршку за реализацију својих пројеката. У периоду од 2007. до 2022. године подржали смо 304 пројекта и за то издвојили 32,7 милиона динара. Поред тога и други конкурси су у току, неки су завршени неки нису, као што су конкурси за удружења грађана од јавног интереса, за финансирање пројеката у области заштите здравља, омладинске политике и конкурси за пројекте у области културе. Све ћемо то финансирати, а пре тога комисија која оцењује валидност и квалитет пројеката даје своје мишљење” – рекао је Васић.

Забележили смо и изјаве двоје представника удружења грађана чији су пројекти подржани. Пројекат под називом “Покрени се” реализује Удружење Одред извиђача “Стара планина”. Дејан Ћирић каже да се овај пројекат реализује шест година, а подразумева куповину бицикала за децу слабијег материјалног стања. Удружење грађана “Ромкиње са села” реализоваће пројекат “Од читања се расте” и има за циљ формирање библиотека на селу за децу основних школа.    

Извор: Пиротске вести

 

Joomla templates by Joomlashine