Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Приликом своје радне посете Пироту, потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања, Маја Гојковић, најпре је са градоначелником Пирота, Владаном Васићем, и његовим сарадницима, у кабинету градоначелника, разговарала о актуелним плановима Управе града, везаним за културу, и реализацији досадашњих пројеката које је министарство подржало. Она је истакла изузетну сарадњу са Пиротом као градом који култури и информисању посвећује велику пажњу.

Министарка Гојковић је у пратњи градоначелника Васића и његових сарадника обишла Историјски архив у Пироту и изградњу Мале сцене у дворишту Архива. У обраћању новинарима она је рекла да се разговарало о свим пројектима Пирота које је Министарство културе помогло у последњих пет година, а постигнут је и договор око наставка сарадње.

“Оно што је најважније договорили смо се око даљих циљева и даље заједничке сарадње. Донела сам добре вести градоначелнику, наиме Министарство културе и информисања је пре годину дана први пут у историји узело кредит од Банке Савета Европе који је намењен искључиво изградњи и адаптацији инфраструктурних објеката. Град Пирот је ушао у ту прву номинацију, ради се о Дому Војске који ће након ових радова бити једна важна, респектабилна, европска установа културе која ће имати мултифункционалне сале и могућности да имате и квалитетне позоришне представе, филмске пројекције, концерте и много других садржаја. Око 2,5 милиона евра је издвојено за овај објекат. Ми очекујемо да радови врло брзо почну, пошто су јавне набавке прошле, чекамо на још једну сагласност Банке Савета Европе и, убеђена сам, крајем 2023. године бићемо овде да заједно отворимо овај прелепи објекат културе”- изјавила је, министарка, Маја Гојковић.

Када је реч о конкурсу Градови у фокусу, где је Пирот конкурисао за средства за набавку одређене опреме, министарка Гојковић је рекла да верује да ће средства бити опредељена за Пирот, с обзиром на успешну и коректну реализацију свих досадашњих пројеката Пирота.

“Пирот је конкурисао према Министарству културе и информисања са жељом да помогнемо куповину квалитетне опреме да би овај пројекат, када се грађевински заврши, могао да профункционише. Конкурс се ускоро завршава и почетком априла ћемо донети одлуку. Ја сам убеђена, пошто верујем у градоначелника и његов тим, јер сваки пут када смо издвојили неки износ и подржали неки пројекат све је у року било завршено, и нема разлога да не помогнемо и завршетак летње позорнице, да уз помоћ Министарства културе и информисања град Пирот набави опрему” – рекла је министарка Гојковић.

Гојковићева је још рекла да је Влада Србије буџет за културу подигла на европски ниво, да можемо бити задовољни колико држава улаже у културу и да је то једна од стратешких одлука. Она је упутила велики комплимент граду Пироту, који издваја из свог буџета, чак, 10 посто од укупних средстава за културу и каже да је лепо доћи у Пирот где се много тога дешава. Она очекује да ће Пирот ускоро спремити номинацију да учествује у једном важном конкурсу Министарства, а то је избор за престоницу културе Србије.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, каже да је сарадња са Министарством културе веома успешна и плодоносна. Он је подсетио да је управо Историјски архив у сарадњи са Министарством културе саграђен 2006. године, а у међувремену је очувана веома добра сарадња.

“Све наше медијске куће на конкурсима Министарства културе добијају подршку, све наше установе културе, као што је Дом културе, Позориште, Библиотека, из године у годину добијају подршку, па и неке невладине организације. Поред тога, и ми као локална самоуправа сарађујемо на разним пројектима. Сада је за нас веома интересантан пројекат Градови у фокусу, да заједнички уредимо Малу сцену. Да омогућимо младим људима који се школују у Гимназији за аудио визуелне садржаје да имају где да своје радионице спроводе, на пример. Поред тога, разговарали смо о многим другим стварима, о томе да ћилим дође на Унескову листу заштите, као нематеријално културно наслеђе, о музејима које Пирот жели да оснује, као што је Музеј ћилимарства и Музеј спорта, о уређењу Тврђаве, о сајмовима које ми имамо, Сајам пеглане кобасице, тренутно је Сајам књиге и графике, дакле, много тога има што Пирот жели да понуди својим грађанима и околини из области културе. За нас је култура веома важна, ако желимо да будемо град у правом смислу те речи и да младе људе оставимо да живе у Пироту морамо да им понудимо и културне садржаје”- рекао је Васић.

На крају своје радне посете Пироту министарка Гојковић посетила је Музеј Понишавља.     

Извор: Пиротске вести

 

 

Joomla templates by Joomlashine