Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Град Пирот улази у реализацију важног пројекта примарне селекције отпада чија је вредност преко милион евра а у оквиру кога ће бити подељено 11.000 канти за домаћинства, већ су стигли први модерни камиону у ЈП Комуналац, а када цео пројекат заживи вршиће се селекција отпада на суви и мокри отпад чиме ће се значајно унапредити систем сакупљања отпада у Пироту.

Паралелно са пројектом примарне селекције отпада, у току је реализација и пројекта секундарне селекције отпада јер ће врло брзо постројење за секундарну сепарацију отпада на Регионалној депонији почети са радом, казао је градоначелник Пирота мр Владан Васић приликом данашњег обиласка Комуналца. 

Градоначелник Васић истакао је важност примарне селекције отпада која ће се вршити у самим домаћинствима којима ће бити подељене канте посебно за суви и мокри отпад који ће се возити у постројење за секундарну сепарацију отпада на Регионалној депонији.

-Циљ је да се што је могуће мање отпада депонује на самој депонији, а да се што је могуће више отпада даље прерађује. Следећа фаза је изградња компостане тако да када цео тај систем заживи, мислим да ће наша депонија у систему са Комуналцем бити један од најбољих у Европи. Ја се захваљујем шведској влади која је главни донатор уз подршку Града Пирота и Комуналца наравно-казао је Васић.

Директор Бобан Толић казао је да је корона мало одложила реализацију овог пројекта, али се са овим важним послом управо креће. 

-Ускоро треба да стигне још један камион, 11.000 канти, 200 контејнера и ми се надамо, таква су обећања донатора, ЕУ и шведске владе, да се све то заврши за тридесетак дана и онда иде наш део посла, да се сваком домаћинству поделе канте, направимо упутство како да се рукује отпадом како би тај пројекат током лета кренуо пуним интензитетом и направимо велики искорак-казао је Толић.   

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine